Eski Mezopotamya ve Anadolu Toplumlarında Meyvelerin Önemi ve Kullanım Alanlarına Dair Bir Değerlendirme

Author:

YILMAZ Ömer Faruk1ORCID

Affiliation:

1. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

İnsanoğlu yaşamsal faaliyetlerini sürdürebilmek için besin tüketmek mecburiyetindedir. Bu yüzden İnsanlar ilk var olduğu günden bu yana bu temel yaşam gereksinimini sağlamak için hep mücadele içinde olmuşlardır. Tarihten bu yana değişik metodlarla ve evrelerle besin ihtiyaçlarını karşılamışlardır. İnsanlar doğada hazır olan bazı yemiş ve meyveleri keşfetmiş ve tüketmişlerdir. Daha sonra bunların tohumlarını saklamışlar ve ekmişlerdir. Coğrafyalarının koşullarına uygun olarak yetiştirdikleri meyve ağaçlarının ürünlerini sadece kendileri tüketmemişler ticaret yoluyla başkalarına da satmışlardır. Medeniyetin beşiği olarak kabul edilen Mezopotamya ve Anadolu coğrafyasında da kadim medeniyetler meyve ağaçlarından faydalanmışlardır. Elde edilen meyveleri bazen sade meyve olarak tüketmişler, bazen de yemeklerin içine katıp yemeği tatlandırarak değişik tariflerde kullanmışlardır. Ayrıca bu meyvelerin bazılarından içecek yapmışlardır. Meyve ağaçlarının korunmasına özen gösterip özel düzenlemeler yapmışlardır. Bu ağaçlara zarar verenlere ağır yaptırımlar uygulanmıştır. En taze ve pahalı meyveleri Tanrıların rızasını kazanmak için günlük olarak ve bayram günleri gibi özel günlerde onlara kurban olarak sunmuşlardır. Bazı meyvelere kutsallık atfetmişler ,bazı meyveleri ise ilaç yapımında kullanmışlardır.

Publisher

Gunes Vakfi

Subject

Pharmaceutical Science

Reference31 articles.

1. Acar, A.(2019). Eskiçağ Anadolu’sunda Beslenme (M.Ö. II. Bin Yılın Sonuna Kadar) (Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi). Ulusal Tez Merkezi.

2. Akın, G. & Balıkçı, E. (2018). Anadolu’nun Gizemli İmparatorluğu Hititlerde Beslenme ve Mutfak Kültürü, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(3), 275-284

3. Alp, S.(1999). Hititlerde Şarkı, Müzik ve Dans/ Hitit Çağında Anadolu’da Üzüm ve Şarap. Kavaklıdere Kültür Yayınları.

4. Altuncu, A. (2011). Sümerlilerin Dini Tarihi (Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi). Ulusal Tez Merkezi.

5. Brandau, B.&Schıckert,H. Hititler Bilinmeyen Bir Dünya İmparatorluğu. Akılçelen Kitaplar.

Cited by 1 articles. 订阅此论文施引文献 订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献

1. Bağcılık ve Turizm İlişkisi: Bozcaada Örneği;Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi;2024-03-14

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3