Affiliation:
1. Trabzon Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi
2. TRABZON ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
Abstract
Günümüz dijital dünyasında sanat, gözle görülebilir maddesel bir alandan gerçek olmayan sanal bir ortama aktarılmaktadır. Yeni medya sanatındaki gelişmelerin bir sonucu olarak gösterilen dijital sanat, çoklu biçimler sunmasının yanı sıra onu mümkün kılan araçlara paralel sürekli bir evrim içindedir. Bu çalışmada dijital dönüşümün ve sosyal medyanın, sanat organizasyonları ve sanat tüketimine olan etkisi incelenmektedir. Aynı zamanda, dijital sanatın, bilhassa sanatın toplumsal ölçüde yaygınlaştırılarak herkes tarafından ulaşılabilmesine ne ölçüde katkı sağladığı tartışılmaktadır. Mevcut alanyazının, yapılan çalışma ve projelerin gözden geçirilmesiyle elde edilen bulgular eleştirel bir bakışla değerlendirilmektedir. Sonuç olarak, dijitalleşme, sanat eserlerini deneyimleme ve üretme biçimimizi dönüştürmesinin yanısıra lokasyon, zaman ve para tüketimi konusundaki sınırlılıkları azaltır. Dijital medyanın, artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) teknolojisini kullanarak yakaladığı ivme, sanat eserleriyle kapsamlı bir etkileşime girmemizi sağlayarak pasif bir deneyimden aktif bir sanat deneyimine geçişi sağlar. Son olarak, sosyal medyanın kullanım alanlarının genişlemesi, sanat tüketiminde çevrimiçi bir sosyalleştirici etki yaratırken, sanat organizasyonlarının sanat tüketicisine daha düşük maliyetlerle ulaşabilmesine olanak tanır.
Publisher
Mardin Artuklu University
Reference35 articles.
1. Boorsma, M. (2006). A Strategic Logic for Arts Marketing. International Journal of Cultural Policy. 12(1), 73–92.
2. Bourriaud, N. (2005). İlişkisel Estetik. (çev. Saadet Özen). İstanbul: Bağlam Yayınları.
3. BusinessDictionary (2013). Erişim Tarihi: 30.10.2022 http://www.businessdictionary.com/definiti on/digitization.html.
4. Castells, M. (1996). The Rise of the Network Society. Cambridge: Blackwell Publishing.
5. Charitonidou, M. (2022). Interactive art as reflective experience: Imagineers and ultra-technologists as interaction designers, Visual Resources, 36(4), 382-396.