Affiliation:
1. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ, ZİRAAT FAKÜLTESİ
Abstract
Bu çalışmada, bal arılarının olduğu ve olmadığı yetiştirme ortamları ile B gübresinin farklı şekillerde uygulanmasının Fortuna ve Rubygem çilek çeşitlerinde tozlanma başarısı üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışma İspanyol tipi yüksek tüneller altında yürütülmüştür. Tünellerin birinde tozlayıcı olarak arı faaliyetine izin verilmesine karşın, diğer tünel monofilament beyaz renkli dokuma tülü ile tünel plastiği üzerinden tamamen kapatılarak arı faaliyetine izin verilmemiştir. Topraktan, yapraktan ve toprak+yapraktan yapılan bor uygulamaları kontrol bitkileri ile yetiştirme sezonu boyunca tozlanma başarısı bakımından karşılaştırılmıştır.
Çalışma sonucunda tozlanma başarısının arı faaliyetiyle ilişkili olduğu, fakat çeşide göre farklı B uygulamaları ile arttırılabileceği, incelenen dönem içerisindeki iklimsel faktörlerin ise tozlanma başarısı üzerine etkisinin önemsiz olduğu belirlenmiştir.
Funder
Çukurova Üniversitesi BAP Koordinasyon Birimi
Reference24 articles.
1. Andersson, G.K.S., Rundlöf, M. & Smith, H.G. 2012. Organic farming improves pollination success in strawberries. Plos one. 7(2).e31599.
2. Ariza, M. T., Soria, C., Medina, J. J., & Martínez‐Ferri, E. (2011). Fruit misshapen in strawberry cultivars (Fragaria× ananassa) is related to achenes functionality. Annals of Applied Biology, 158(1), 130-138.
3. Ariza, M. T., Soria, C., & Martínez-Ferri, E. (2015). Developmental stages of cultivated strawberry flowers in relation to chilling sensitivity. AoB Plants, 7, plv012.
4. Dell, B., & Huang, L. (1997). Physiological response of plants to low Boron. Plant and soil, 193, 103-120.
5. Demirtaş, A. (2005). Bitkide Bor ve etkileri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(2), 217-225.