Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının sosyal katılıma yönelik düşüncelerinin belirlenmesi

Author:

ÖĞDÜR Rukiyye1ORCID,UZUNÖZ Abdulkadir1ORCID

Affiliation:

1. NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Sosyal katılım, bireylerin toplumun geleceğini ve koşullarını iyileştirmek maksadıyla gönüllü hizmet faaliyetlerine katılmasıdır. Sosyal bilgiler dersi açısından sosyal katılım becerisi, toplumun yetiştirmek istediği birey yapısı açısından önemli bir noktadadır. Bu nedenle yapılan bu çalışmanın amacı, Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının sosyal katılma yönelik düşüncelerini belirlemektedir. Araştırma, 2021-2022 eğitim öğretim yılında bir devlet üniversitesinde, Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı’nda öğrenim gören ve herhangi bir sivil toplum kuruluşunda veya üniversite topluluklarında aktif olarak faaliyet gösteren 6 Sosyal Bilgiler öğretmen adayı ile yürütülmüştür. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji tarama deseni kullanılmıştır ve veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen görüşme verilerin MAXQDA 12 paket programı ile içerik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, sosyal bilgiler öğretmenleri sosyal katılımı bir kuruluşta veya toplulukta etkin olarak yer almak olarak tanımlarken; katılım haklarında, en fazla temel haklar, ifade özgürlüğü ve seçme ve seçilme belirtilmiştir. Sosyal katılım ile bireylerin düşüncelerini özgürce ifade etmesi açısından önemine vurgu yapmışlardır. Ve sosyal katılımı seminerler ve konferanslar, nitelikli eğitim, teşvik edici aktivitelerin destekleyeceğini ifade ederken sivil toplum kuruluşlarına katılma motivasyonlarını ise topluma hizmet ve duygusal tatminlik olduğunu ifade etmişlerdir

Publisher

International Social Sciences Education Journal

Subject

General Medicine

Reference36 articles.

1. Adler, R. P., & Goggin, J. (2005). What Do We Mean By “Civic Engagement”? Journal of Transformative Education, 236-252.

2. Altınok, A. (2012). Sosyal katılım faaliyetlerinin 12-14 yaş grubu öğrencilerinin sosyal problemlere olan duyarlılıklarına etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Aksaray Üniversitesi.

3. Bachen, C., Raphael, C., Lynn, K.-M., & McKee, K. A. (2008). Civic engagement, pedagogy, and information technology on Web sites for youth. Political Communication, 25(3), 290-310.

4. Baykal, D. (1970). Siyasal katılma; bir davranış incelemesi. Sevinç Matbaa.

5. Butler, A. (2009). Service learning, civic responsibility, and attitudes of secondary students. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Walden Universitesi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3