Affiliation:
1. OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Covid-19 pandemisi döneminde yaşanan kriz ortamı, siyasi arenada küresel ölçekli bir sarsıntıyı beraberinde getirmiştir. Bu dönemde verimliliği merkeze alan ve popülist-partizan bir siyaset tarzını benimseyen hükümet etme anlayışı sorgulanmaya başlamıştır. Bir kriz olarak pandeminin mekânsal ve zamansal etkisi de büyük ölçekli olmuştur. Krizin derinliği ve büyüklüğü karşısında küresel örgütlerin yetersizliği, ulus-devletlerin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Bu gelişmeler ışığında hükümet etmenin değer ve normlarına dair eleştiriler de gün yüzüne çıkmıştır. Bu çalışmada, popülist-partizan siyasi liderliğe ve klientelist dağıtım mekanizmasını işlevsel kılan verimlilik mantığına yönelik eleştirel bir konum alış ve bu alanda üretilen literatüre katkı sunmak amaçlanmıştır. Bu çalışma kamu yararı mantığının hâkim olduğu kamu yönetimi ve kurumsal mekanizmaların etkinliğini koruduğu stratejik bir siyaset tarzının kriz durumuna cevap olarak ileri sürülebileceği iddiasındadır. Amerika Birleşik Devletleri, hem verimlilik odaklılığın hem de popülist-partizan siyasi liderliğin hâkim olduğu model ülkelerden bir tanesidir. Çalışmanın inceleme nesnesi, Donald Trump’un pandemi dönemindeki bir konuşmasının çözümlenmesidir. İlk bölümde, kavramsal çerçeve olarak, stratejik yönetim, verimlilik ve kamu yararı üzerinde durulacak ikinci bölümde popülist siyaset tarzına dair bir tartışma yürütülecektir. Üçüncü bölümde ise materyal incelemesi yapılacaktır. Sonuç bölümünde eleştirel bir perspektiften kamu yararına dayalı stratejik yönetimin imkânı değerlendirilecektir.
Publisher
Cukurova Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference28 articles.
1. Arendt, H. (1994). İnsanlık durumu (B. S. Şener, çev.). İletişim Yayınları.
2. Berenschot, W., & Aspinall, E. (2020). How clientelism varies: comparing patronage democracies. Democratization, 27(1), 1–19. https://doi.org/10.1080/13510347.2019.1645129
3. Çamurcuoğlu, G. (2021). Ortak yarardan kamu yararına. Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 29(3), 2235–2265.
4. D’eramo, M. (2013). Populism and the new oligarchy. New Left Review, 82, 5–28.
5. Farazmand, A. (2007). Strategic public personnel administration: Building and managing human capital for the 21st century (Vol.2). Praeger.