Affiliation:
1. İSTANBUL AYVANSARAY ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu araştırmanın amacı havayolu müşterilerinin, Türkiye’de faaliyet gösteren havayolu işletmelerine dair marka imajı algılarının, marka satın alma niyetine olan etkisinin belirlenmesidir. Araştırmada marka imajı, teknik-işlevsel imaj, duygusal-hissel imaj ve sembolik-sosyal imaj olmak üzere üç alt faktör olarak ele alınmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’de faaliyet gösteren havayolu işletmelerini tercih eden bireyler oluştururken, evrenin geniş olması nedeniyle örneklem seçiminde bulunulmuştur. Basit tesadüfi örneklem metodu kullanılarak çevrimiçi platformda toplam 399 anket formu doldurtulmuştur. Araştırma verileri Mart-Haziran 2022 tarihleri arasında elde edilmiştir. Veri analizi sürecinde SPSS ve Amos istatistik programları kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre teknik, duygusal ve sembolik marka imajının marka satın alma niyeti üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. En yüksek etki sırasıyla; sembolik, duygusal ve teknik marka imajı olarak tespit edilmiştir.
Publisher
Cukurova Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi
Reference44 articles.
1. Aktuğlu I.K. (2014). Marka Yönetimi: Güçlü Ve Başarılı Markalar İçin Temel İlkeler. İstanbul: İletişim Yayıncılık.
2. Aktuğlu I.K. (2014). Marka Yönetimi: Güçlü Ve Başarılı Markalar İçin Temel İlkeler. İstanbul: İletişim Yayıncılık.
3. Ali, J., Perumal, S., &Shaari, H. (2020). Application of the stimulus-organism-response model in theairlineindustry: examiningmediating role of airlineimage in repurchaseintention. International Journal of SupplyChain Management, 9(2), 981-989.
4. Ateş, A. (2019). Havayolu Şirketlerinde Markalaşmanın İç Hat Yolcularının Havayolu Tercihleri Üzerinde Etkileri: Konya İli Araştırması. Journal of RecreationandTourismResearch, 6(1), 56-69.DOI: https://10.31771/jrtr.2019.15
5. Atıgan, F., & Yükselen, C. Marka Tutumu ile İmajının Marka Değeri ve Güveni Yaratılmasındaki Rolü, Tüketicinin Satın Alma Niyeti Üzerindeki Etkileri. Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 11(1), 35-53.