ULUSLARARASI DIŞ KAYNAKLANMA TİCARETİNİN BELİRLEYİCİLERİ

Author:

GENCER Salih1ORCID

Affiliation:

1. ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Son yıllarda teknolojideki ilerlemeler firmalara üretim maliyetlerini düşürmek ve aynı zamanda uluslararası piyasalarda rekabetçi üstünlük sağlamak amacıyla üretim süreçlerini ülkeler arasında parçalama olanağı tanımıştır. Bu nedenle bugünün dünyasında, bir nihai malın üretimi farklı parçalar boyunca parçalanmakta ve üretim sürecinin her parçası firmalar tarafından yurtdışında konumlanmış firmalara kaydırılabilmeketedir. Dış kaynaklanmaya (Outsourcinge) konu parçalar ev sahibi ülke tarafından nihai malın üretminde kullanılmak üzere ithal edilmektedir. Böylece uluslararası dış kaynaklanma (Uluslararası Outsourcing) bu süreçte yeni bir ticaret biçimi olarak önem kazanmış ve hem ekonomik araştırmalarda hem de politik tartışmalarda önemli derecede ilgi görmüştür. Teorik ve ampirik katkılar azalan ticaret engellerini, azalan hizmet köprüsü maliyetlerini, ülkeler arasında emek maliyetlerindeki farklılıkları ve döviz kurunu uluslararası dış kaynaklanmanın temel belirleriyicileri olarak vurgulamaktadır. Bu çalışmanın amacı 1995-2010 döneminde 31 ülkenin imalat sanayinde uluslararası dış kaynaklanma ticaretinin temel belirleyicilerini analiz etmektir. Panel veri analizinden elde edilen sonuçlar uluslararası dış kaynaklanmanın temel olarak ticaret maliyetleri ve döviz kuru değişkenleri tarafından açıklandığını ortaya koymuştur. Buna göre hem ticaret maliyetlerindeki azalışlar hem de ulusal paralardaki değerlenme uluslararası dış kaynaklanma üzerinde pozitif etkilere sahiptir.

Publisher

Cukurova Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi

Reference30 articles.

1. Arellano, M., & Bond, S. (1991). Some tests of specification for panel data: Monte carlo evidence and an application to employment equations. The Review of Economic Studies, 58 (2), 277-297.

2. Arvis, J.F., Shepherd, B., Duval, Y., Utoktham, C., (2013). Trade Costs and Development: A New Data Set, The World Bank

3. Asteriou, D., & Hall, S. (2007). Applied Econometrics: a modern approach, revised edition. China: Palgrave Macmillan.

4. Athukorala, P. C., & Yamashita, N. (2006). Production fragmentation and trade integration: East Asia in a global context. The North American Journal of Economics and Finance, 17 (3), 233-256.

5. Aysan, A. F., & Hacihasanoglu, Y. S. (2007). Investigation on the determinants of Turkish Export-Boom in 2000s.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3