Affiliation:
1. KAYSERİ ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Bu araştırma tıp fakültesi öğrencilerinin mesleki adanmışlık düzeylerinin bazı değişkenlere göre farklılaşma durumunu ve akademik başarı üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma örneklemini Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören toplam 302 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada nicel araştırma tekniklerinden betimsel tarama ve ilişkisel tarama modelleri kullanılmıştır. Veriler çevrimiçi platformlar aracılığıyla anket yöntemi ile toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS ve AMOS programları aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına bakıldığında kadınların erkeklere göre, kendi isteği ile tıp fakültesini tercih edenlerin diğerlerine göre, yurtiçinde çalışma planı olanların yurtdışında çalışma planı olanlara göre, uzmanlık hedefi olanların uzmanlık hedefi olmayanlara göre ve kamu veya üniversitede çalışmayı planlayanların diğer gruplara göre mesleki adanmışlık düzeylerinin anlamlı derecede yüksek olduğu görülmektedir. Buna karşın yaş, sınıf ve aile hekim olup olmaması durumlarına göre mesleki adanmışlık düzeyinde anlamlı bir farklılaşma görülmemektedir. Ayrıca mesleki adanmışlık düzeyi ile akademik başarı arasında pozitif ve anlamlı bir korelasyon bulunmakta ve mesleki adanmışlık düzeyi akademik başarıyı olumlu yönde etkilemektedir.
Publisher
Uluslararasi Sosyal Bilimler Akademi Dergisi (USBAD)
Reference38 articles.
1. Akhun, İ. (1980). Akademik Başarının Kestirilmesi (Çoklu Regresyon Yaklaşımının Uygulanmasına İlişkin Bir Araştırma). Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 9(1), 325-334.
2. Altun, S. ve Çakan, M. (2008). Öğrencilerin Sınav Başarılarına Etki Eden Faktörler: LGS/ÖSS Sınavlarındaki Başarılı İller Örneği, İlköğretim Online, 7(1), 157-173.
3. Aytuğ-Koşan, A. M., ve Toraman, C. (2020). Development and application of the commitment to profession of medicine scale using classical test theory and item response theory, Croatian Medical Journal, 61(5), 391-400.
4. Banerjee Y, Akhras A, Khamis A.H., Alsheikh A. ve Davis D (2019). Investigating the Relationship Between Resilience, Stress-Coping Strategies, and Learning Approaches to Predict Academic Performance in Undergraduate Medical Students: Protocol for a Proof-of-Concept Study. JMIR Res Protoc, 8, e14677.
5. Cachia, M., Lynam, S. ve Stock, R. (2018). Academic success: Is it just about the grades?. Higher Education Pedagogies, 3(1), 434-439.