Affiliation:
1. ISPARTA UYGULAMALI BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ
2. AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ, SANDIKLI MESLEK YÜKSEKOKULU
Abstract
Sıra dışı liderler konumları gereği sıra dışı koşulları yönetebilmek için verecekleri kararlarda riskli ve zor durumlarla karşı karşıya kalmaktadırlar. COVID-19 salgını ile değişen koşullar, ülkelerin imkanları, teknolojinin gelişimi gibi olayların sıra dışı liderliği yeniden ayrıntılı bir biçimde sorgulanmayı gerektirmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Ülke liderlerinin pandemi uygulamaları ve kararlarının sıra dışı liderlik yaklaşımları çerçevesinde incelenerek sergiledikleri davranışlara göre liderlik özelliklerini belirlemek amacı güden çalışma nitel metot ile dizayn edilmiştir. Çalışmada koronavirüsün Almanya Federal Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti, Birleşik Krallık ve Rusya Federasyonu ülkelerinde resmi olarak ilk görülme tarihleri dikkate alınarak ülke liderlerinin basında ve resmi hesaplarında yer alan açıklamaları Nvivo 10 programına aktarılarak incelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda sıra dışı liderlerin karizmatik, ideolojik ve pragmatik liderlik davranışlarını sergilemelerinin yanı sıra başarılı bir sıra dışı liderin; proaktif, demokratik, işbirliğine yatkın ve önlem alabilen, şefkatli, empatik; başarısız sıra dışı liderin ise bilimden uzak, kibirli, önyargılı, uzman görüşlerini önemsemeyen, hayalperest, sorumluluk almayan, takipçileri yanlış yönlendiren özellikleri olduğu tespit edilmiştir.
Publisher
Iktisadi Idari ve Siyasal Arastirmalar Dergisi
Subject
Management Science and Operations Research,Mechanical Engineering,Energy Engineering and Power Technology
Reference78 articles.
1. Ashforth, B.E. (1994). Petty tyranny in organizations. Human Relations, 47(7), 755-778.
2. Avrupa Birliği, (2022, 12 Şubat). Germany country profiles. https://european-un-ion.europa.eu/principles-countries-history/country-profiles/germany_en
3. Bakan,İ. ve Büyükbeşe, T. (2010). Liderlik “türleri” ve “güç kaynakları”na ilişkin mevcut-gelecek durum karşılaştırması: Eğitim kurumu yöneticilerinin algılarına dayalı bir alan araştırması. Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, Sosyal ve Ekonomi̇k Araştırmalar Dergi̇si, 12(19), 73-84.
4. Barnard, C.I. (1938). The functions of the executive. Cambridge. MA: Harvard University Press.
5. Bass, B.M. (1990). From transactional to transformational leadership: Learning to share the vision. Organizational Dynamics, 18(3), 19-31.