Abstract
Hayatımıza teknolojinin girmesiyle birlikte yepyeni bir dönemin başladığı söylenebilir. Özellikle de teknolojinin hızlı ve sürekli değişimi birçok alanda değişikliklere gidilmesine neden olmaktadır. Muhasebe meslek mensuplarının token taşı kullanarak yaptığı hesaplamalardan elektronik işlemlerin gerçekleştiği bir döneme gelinmiştir. Artık tüm işlemler elektronik olarak yapılabilmektedir. Hatta muhasebe alanında e-muhasebe uygulamalarının kullanımı 3568 sayılı yasa ile zorunlu kılınmıştır. İşlemlerin elektronik olarak gerçekleşmesi; zaman, maliyet, kullanım kolaylığı, bilgiye hızlı erişim, denetim gibi noktalarda avantaj sağlamaktadır. Ancak muhasebe meslek mensuplarının bu teknolojik yenilikleri yakından takip ederek uygulaması bir zorunluluk haline gelmiştir. E-fatura, e-defter, e-imza, e-beyanname, e-dönüşüm gibi uygulamaların kurulumu ve kullanımı konusunda yaşanan sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Yeni muhasebe yazılımları ve uygulamaları hakkında muhasebe meslek mensuplarının görüşlerinin alınması programları kullanan kişiler olmaları nedeniyle önem arz etmektedir. Bu nedenle çalışmada serbest muhasebeci mali müşavirlerin e- muhasebe uygulamaları konusundaki tutumları araştırılmıştır. Araştırma Çorum il merkezinde bulunan muhasebe meslek mensuplarına anket tekniği ile uygulanmıştır. Anketler Temmuz 2023- Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Anket formundan elde edilen veriler SPSS-21 programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre serbest muhasebeci mali müşavirlerin demografik özellikleri ile e-muhasebe uygulamalarına karşı tutumları arasında ilişki bulunmamaktadır.
Reference18 articles.
1. Akdoğan, H., Süklüm, N. (2019). Muhasebe meslek mensuplarının yaratıcı muhasebe algı düzeylerinin tespiti: Çorum ili uygulaması, Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi, 3(2), 219-238. https://doi.org/10.29216/ueip.582955
2. Akdoğan N., Akdoğan M.U. (2018). Büyük veri bilişim teknolojisindeki gelişmelerin muhasebe uygulamalarına ve muhasebe mesleğine etkisi, Muhasebe ve Denetime Bakış Dergisi, (55), 1-14.
3. Apalı, A. (2020). E-dönüşümün muhasebe meslek mensuplarında memnuniyet düzeyi: Bursa ili örneği. İnönü Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2), 579-596.
4. Bayraktar, C., Yıldırım, M. (2017). E- belge sistemleri üzerine davranışsal tutum ve kullanım niyetlerinin incelenmesi: Karabük ili muhasebe meslek mensupları örneği. Muhasebe ve Finansman Dergisi, (75), 95-114. https://doi.org/10.25095/mufad.399884
5. Bayram N. (2012). Veri analizi, Ankara, Siyasal Kitabevi.