Affiliation:
1. NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmada Türkiye’de 2021’in son çeyreğinde başlayan ve 2022’nin başlarında da devam eden, hayat pahalılığı, zamlar ve geçim tartışması üzerine yapılan eylemler, toplumsal hareketler olgusu etrafında analiz edilecektir. Çalışma, Eylül 2021-Şubat 2022 arasında açık (kamusal) alanda gerçekleşen eylem ve protestoların günlük olarak kaydedilmesine dayanmaktadır. Bu kapsamda eylem(i/yaptı/lar), protesto(su/etti/ler/edildi/eylemi) anahtar kelimeleri ile yapılan internet aramaları sonucunda ulaşılan 565 eylem (Eylül 75, Ekim 81, Kasım 106, Aralık 93, Ocak 78 ve Şubat 132) incelenmiştir. Eylemler içerisinde “geçinemiyoruz” sloganının hızlıca yayılmaya nedeniyle bütün eylemler içinde bu başlıkta ayrı bir kategorizasyon yapılmıştır. Çünkü önceki dönemlerde gerçekleşen kitlesel eylemlerden farklı biçimde, doğrudan hayatı etkileyen “geçim derdi/hayat pahalılığı” kavramını güçlendiren ve herkesin katılımına olanak sağlayan kapsayıcı bir çerçeve yaratılmıştır. Çalışmada, bu eylemlerin siyaset-ekonomi-sıradan insan arasındaki bağlantıları öne çıkardığı vurgulanacaktır. Yakın dönemde ekonomik kriz eksenli protestoların Avrupa başta olmak üzere pek çok yerde benzer içerikte olduğu da hatırlatılmalıdır. Bu eksen, Türkiye’deki toplumsal hareketlerin karar verme mekanizmalarındaki görece etkisizliğini ya da ikincil konumunu kıracak bir potansiyel içermektedir.
Reference5 articles.
1. Agustin, O. G. (2018). Podemos and the New Political Cycle. London: Palgrave Macmillan.
2. Arrighi, G., Hopkins, T. ve Wallerstein, I. (1995). Sistem Karşıtı Hareketler. Çev. C. Kanat, B. Somey, S. Sökmen. İstanbul: Metis Yayınları.
3. Bakioğlu, A. (2022). Büyük Madenci Yürüyüşü, İstanbul: İletişim Yayınları.
4. Benford, R.D. ve Snow, D.A. (2000). Framing Processes and Social Movements: An Overview And Assessment, Annual Review of Sociology, 26, 611-639.
5. Berberoglu, B. (2019). The Palgrave Handbook of Social Movements, Revolution, and Social Transformation. London: Palgrave Macmillan.