Abstract
Bu çalışmada feminist düşünürlerce adam-akım iktisat olarak da nitelenen neo-klasik iktisadın eyleyen tahayyülü olan “homoeconomicus”un toplumsal cinsiyet gözlükleriyle eleştirel bir okumasının yapılması amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda öncelikle “homoeconomicus”un adam-akım iktisat disiplini içinde nasıl konumlandırıldığı ilgili literatüre atfen kısaca aktarılacak, ardından “homoeconomicus” soyutlamasının gerçek yaşamla bağdaşmayan yönlerine değinildikten sonra feminist iktisat perspektifiyle eleştirisi sunulmaya çalışılacaktır. “Homoeconomicus”u toplumsal cinsiyet gözlüğüyle okumak, aynı zamanda adam-akım iktisadın eril toplumsal cinsiyetçi yapılandırılışını da deşifre etmek anlamına gelecektir. Bu nedenle çalışmada adam-akım iktisadın yöntemi ve konusuna ilişkin irdelemelere de yer verilecek, bu irdelemeler doğrultusunda yalnızca özne konumundaki “homoeconomicus”un değil, aynı zamanda adam- akım iktisat disiplininin bir bütün olarak eril toplumsal cinsiyetçi dayanakları böylece su yüzüne çıkarılabilecektir. Bu çalışmada genelde adam-akım iktisat disiplininin, özelde ise özne konumuna yerleştirilen “homoeconomicus”un eril toplumsal cinsiyetçi yanlılıklarını gözler önüne serilerek, kadınların yanı sıra tüm ötekileştirilenlerin deneyimlerinin iktisat disiplinine nasıl dahil edilebileceğine ilişkin ipuçları sunarak ilgili literatüre katkı sağlaması temenni edilmektedir.
Reference58 articles.
1. Agenjo‐Calderón, A., & Gálvez‐Muñoz, L. (2019). Feminist economics: Theoretical and political dimensions. American Journal of Economics and Sociology, 78(1), 137-166.
2. Aksoy, N. ve Aksoy, B. (1992). “İki Aydınlanma”, Birikim, sayı 3, s.58-61, Ocak.
3. Alter, M. (1982). Carl Menger and ‘homo oeconomicus’: Some thoughts on Austrian theory and methodology. Journal of Economic Issues. 16(1), 149-160.
4. Beed, C. (1991). Philosophy of Science and Contemporary Economics: an overview. Journal of Post Keynesian Economics, Yaz. s.459-489.
5. Bergmann, B. R. (1990). Feminism and Economics. Women's Studies Quarterly 18, no. 3: 68-74.