Affiliation:
1. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Hayvan popülasyonundaki kontrolsüz artış üremenin denetlenmesi konusunu daha da önemli hale getirmiştir. Tüm dünyada kontrasepsiyon amacıyla halen kullanılmakta olan cerrahi ve hormonal yöntemlerin birçok dezavantajı bulunmaktadır. İmmünokontrasepsiyon bu dezavantajları ortadan kaldırmak amacıyla yeni bir kontrasepsiyon yöntemi olarak düşünülmüştür. Görevi çeşitli etkenlere karşı vücudu korumak olan immün sistemin fizyolojik tolerans etkisi gebeliğin devam etmesini sağlamaktadır. İmmünokontrasepsiyon ile immün sistemin bu etkisi tersine çevrilerek gebelik ile sonuçlanan reprodüktif süreci bozmaktadır. Farklı deyişle immün sistemin vücudun kendi reprodüktif sürecinde belli aşamalara/dokulara saldırması ile sağlanmaktadır. Bunun için bir antijen-antikor kompleksinin oluşturulması gereklidir. 1970’li yıllardan bu yana çalışılmakta olan immünokontraseptiyon alanında hali hazırda zona pelusida (ZP), gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) ve lüteinleştirici hormon (LH) reseptörlerine karşı aşılamalar geliştirilmiştir. Sunulan derleme immünokontrasepsiyon ve günümüzde kullanılan aşılar hakkındaki bilgilerin güncellenmesi amacıyla hazırlanmıştır.
Publisher
Harran Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference37 articles.
1. Asa CS, 2018: Contraception in dogs and cats. Vet Clin North Am Small Anim Pract, 48 (4), 733-742.
2. Barber MR, Fayrer-Hosken RA, 2000: Possible mechanisms of mammalian immunocontraception. J Reprod Immunol, 46 (2), 103-124.
3. Curtis PD, Richmond ME, Miller LA, Quimby FW, 2008: Physiological effects of gonadotropin-releasing hormone immunocontraception on white-tailed deer. Human- Wildlife Conflicts, 2 (1), 68-79.
4. Delsink AK, Kirkpatrick J, Van Altena JJ, Bertschinger HJ, Ferreira SM, Slotow R, 2013: Lack of spatial and behavioral responses to immunocontraception application in African elephants (Loxodonta africana). J Zoo Wildl Med, 44 (4).
5. Giriboni J, Lacuesta L, Santiago-Moreno J, Ungerfeld R, 2020: Chronic use of a GnRH agonist (deslorelin) or immunization against GnRH: effects on testicular function and sperm quality of bucks. Domest Anim Endocrinol, 71, 106395.