Affiliation:
1. BOLU ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Amaç: Bu çalışmada amacımız çocukların diş hekimine başvurusunda hangi tedavi ihtiyacı ve durumların etkili olduğunu anlamaktır.
Gereç ve Yöntemler: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’na 2021 Haziran-Aralık ayları arasında başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 435 çocuk hastanın ebeveyni dahil edilmiştir. Ebeveynlere kendileri ve çocuklarının yaş ve cinsiyet bilgisi, çocuklarının tedavi ihtiyacının ne olduğu ve Covid-19 dönemi olması nedeniyle diş hekimine gelmek yerine ilaç kullanımını tercih edip etmediklerini içeren 6 soruluk bir anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS Statistics 25 programında analiz edilmiştir.
Bulgular: Çalışmaya katılan çocukların %51’i kız, %49’u erkekti. En fazla diş hekimine başvuru nedeni %72 ile restoratif diş tedavisi (dolgu tedavisi) ihtiyacı olurken en az başvuru nedeni %3 ile rutin kontrol olarak belirlendi. Restoratif diş tedavi ihtiyacı olan çocuk hastaların %33,2’sinin kanal tedavisi ihtiyacının olduğu görüldü. Ebeveynlerin %60’ı çocuğunda diş ağrısı olduğunda en kısa sürede diş hekimine başvurduklarını, %11,7’si diş hekimine başvurmak yerine ağrı kesici ya da antibiyotik kullanmayı tercih ettiklerini, %13,1’i öncelikle ilaç kullanarak ağrıyı kontrol altına almaya çalıştıklarını ancak yeterli olmadığında diş hekimine başvurduklarını bildirdi.
Sonuç: Çocuk hastaların diş hekimine başvurusunda en etkili faktör diş ağrısına neden olan tedavi ihtiyaçlarıdır. Ebeveynlerin rutin diş hekimi kontrollerinin önemi konusunda bilinçlendirilmesi çocukların ağız ve diş sağlığının korunması üzerinde etkili olacaktır.
Publisher
Bulent Evcevit University
Subject
Metals and Alloys,Mechanical Engineering,Mechanics of Materials