Affiliation:
1. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ
2. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Üç farklı yapıdaki CAD/CAM materyallerle bu materyallerin tamirinde kullanılan akışkan/tepilebilir kompozit rezinler arasında oluşan bağlantı dayanımının değerlendirilmesidir.
Yöntem: IPS e.max CAD (Ivoclar), Cerasmart (GC), Vita Enamic (Vita Zahnfabric) CAD/CAM materyallerden (7×7×2 mm) hazırlanan örnekler, otopolimerizan akrilikle sabitlendi (n=10). Örneklerin üst yüzeyleri 600-1200 SIC zımparayla 60 sn zımparalandı. Örnek yüzeyleri yeşil kuşaklı elmas frezle 10 sn pürüzlendirildi. Hazırlanan CAD/CAM yüzeylere G-Aenial Posterior (GC) veya G-Aenial Universal Flo (GC) 2-mm yüksekliğinde üretici firma önerileri doğrultusunda uygulandı. Tüm CAD/CAM yüzeylerde silan olarak G-Multi Primer; bonding ajan olarak G-2 Bond Universal kullanıldı. Tüm CAD/CAM yüzeylerinde kompozitler bir teflon kalıp kullanılarak tepildi ve polimerize edildi. Örneklere bağlanma dayanım testi (Shear Bond Test) uygulandı. Örnek yüzeyleri stereomikroskop altında incelenilerek kırılma tipleri belirlendi. Başarısızlık tipleri adeziv/CAD/CAM koheziv/kompozit koheziv/miks olarak sınıflandırıldı. Veriler tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Tukey HSD testi kullanılarak analiz edildi (P < .05). Kırılma tipleri Ki-kare testi kullanılarak değerlendirildi.
Bulgular: CAD/CAM materyaller arası kıyaslamada, Vita Enamic ve Cerasmart yüzeylerinde benzer bağlanma dayanım değerleri elde edildi, IPS e.max CAD’de ise diğer CAD/CAM materyallereden daha düşük bağlanma dayanım değerleri elde edildi. G-Aenial Posterior veya G-Aenial Universal Flo’nun CAD/CAM yüzeylere bağlanması arasında benzer değerler tespit edildi. Kırılma tipi değerlendirilmesinde, IPS e.max CAD materyalinde adeziv tipte kırılma, Vita Enamic ve Cerasmart materyalinde ise CAD/CAM koheziv tipte kırılmalar görüldü.
Sonuç: Tamirde kullanılan kompozit rezinlerin, rezin bazlı CAD/CAM materyallere bağlanması seramik yapıdaki CAD/CAM materyaline bağlanmadan daha iyidir. Her iki kompozit rezinde tamir prosedüründe kullanılabilir.
Publisher
Bulent Evcevit University
Reference19 articles.
1. 1. Polat Sağsöz N, Bayındır Y, Cantürk K, Karalar B,
Seven N, Sağsöz Ö. Farklı üniversal bağlayıcı ajanların
cad/cam seramiklerin kompozit rezin ile tamiri sonrası
bağlanma kuvvetine etkisi. Atatürk Üni Diş Hek Faki
Derg. 2019;29(3):381-86.
2. 2. Gracis S, Thompson V, Ferencz J, Silva N, Bonfante
E. A new classification system for all-ceramic and
ceramic-like restorative materials. Int J Prosthodont.
2015;28(3):227-35.
3. 3. Blatz MB, Conejo J. The current state of chairside
digital dentistry and materials. Dent Clin North Am.
2019;63(2):175-97.
4. 4. Kimyai S, Oskoee SS, Mohammadi N, Rikhtegaran
S, Bahari M, Oskoee PA, Vahedpour H. Effect of
different mechanical and chemical surface treatments
on the repaired bond strength of an indirect composite
resin. Lasers Med Sci. 2015;30(2):653-59.
5. 5. Neis CA, Albuquerque NLG, de Souza Albuquerque
I, Gomes EA, Souza-Filho CB, Feitosa VP, Spazzin
AO, Bacchi A. Surface treatments for repair of
feldspathic, leucite - and lithium disilicate-reinforced
glass ceramics using composite resin. Braz Dent J.
2015;26(2):152-55.