Türkiye Ekonomisinde Finansal Liberalizasyon Sonrası Yapısal Dönüşümlerin Makroekonomik Yansıması

Author:

DEMİRCAN Zehra1,EROĞLU İlhan2,YETER Fatih3

Affiliation:

1. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ

2. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ, İKTİSAT BÖLÜMÜ

3. TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ, PAZAR MESLEK YÜKSEKOKULU, ULAŞTIRMA HİZMETLERİ PROGRAMI

Abstract

Türkiye’de finansal liberalizasyonun başladığı 1980 yılı sonrasında küresel gelişmelere de bağlı olarak, ekonomide önemli düzeyde yapısal dönüşümler yaşanmış ve bu dönüşümlerin farklı boyutlarda makroekonomik yansımaları olmuştur. Türkiye Ekonomisinde yaşanan gelişmeler ışığında yapısal reformların Türkiye’nin makroekonomik performansı üzerindeki etkileri ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışmanın amacı yapısal dönüşümün kişi refahı üzerindeki etkisini araştırmak üzere ARDL (Autoregressive Distributed Lag) sınır (Bound) testi etmektir. Bu çalışmada Türkiye’nin 1990-2020 yıllarına ait yıllık veriler kullanılarak Kişi Başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla Büyümesi (gdppc)’ni etkileyecek makro iktisadi değişkenler Cari Hesap Dengesi(Cari), İnsani Gelişmişlik Endeksi (hdi) Siyasi Haklar Endeksi (pr) Gayrisafi Sabit Sermaye Oluşumu (Gdi) değişkenleri bağımsız değişkenler arasındaki kısa ve uzun dönemli ilişkisi analiz edilmiştir. Genel bulgular uzun dönemde tüm değişkenlerin katsayıları %1 anlamlılık düzeyinde anlamlı ve sadece siyasi haklar endeksi değişkeninin negatif olduğuna, değişkenler arasında Kişi Başına Gayrisafi Yurtiçi Hasıla Büyümesi (gdppc) üzerinde belirleyici etkisi en fazla olan değişkenin cari işlemler dengesi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Kısa dönemde ise hata düzeltme katsayısına göre kısa dönemde meydana gelen şokun etkisinin yaklaşık 7-8 ayda yeniden dengeye geleceği ve modelde yer alan katsayı tahminlerinin büyük oranda anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca istihdam yaratan, teknoloji ağırlıklı, istikrarlı, çevreye duyarlı ekonomiler için ülkedeki yapısal sorunların doğru bir şekilde tespit edilip, gerekli yapısal reformların hayata geçirilmesi için dengeli, güçlü ve sürdürülebilir büyüme sağlamada yapısal reformların gerekliliğine değinilmiştir.

Publisher

Ordu University

Subject

General Medicine

Reference28 articles.

1. Balcı, E. ve Özcan, S. (2019). İnsani Gelişmişlik ve Büyüme Arasındaki İlişki: OIC Ülkeleri Üzerinde Bir Analiz. Sakarya İktisat Dergisi. 8(3), 222-235.

2. Beşkaya, A. ve Önen, M. (2009). Ekonomik Özgürlükler ve Demokrasi İle Ekonomik Performans Arasındaki İlişkinin Zaman Serisi İle Analizi: Türkiye Örneği. Sosyal Bilimler Dergisi. 5(10), 47-46.

3. Bilecen, H. ve Kibis, E. (2012). Türkiye'de Ekonomik Büyüme ve Demokrasi.Yönetim Bilimleri Dergisi. 10 (20), 137-155.

4. Calderon, C. Chong, A. ve Loayza, N. (2000). Determinants of Current in Developing Countries, The World Bank Latin Americanand The Caribbean Region Regional Studies Program Policy Research Working Paper, 2398, World Bank, Washington DC.

5. Çelik, C., Çelik, S. ve Yıldırım, S. (2021). Demokrasi ve Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki: Balkan Ülkeleri Üzerine Ekonometrik Bir Analiz. Maliye Dergisi.(180), 293-309

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3