Affiliation:
1. MANİSA CELÂL BAYAR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Mali olayların sosyolojik açıdan ele alınmasını ifade eden mali sosyoloji, mali olayların toplumsal etkilerini ortaya koymaktadır. Mali sosyoloji ile oluşturulan bakış açısı, bir yandan mali olayların sonuçlarını anlamada yardımcı olurken diğer yandan toplumun bu olaylar karşısındaki tutum ve davranışlarını ortaya çıkarmada önemli görevler üstlenmektedir. Bu anlamda Cumhuriyet döneminde gerçekleşen mali olayların incelenmesi, bu döneme ait sosyolojik çıkarımlar yapmada önemli bir rol oynayacaktır. Cumhuriyet’in kuruluşu ile başlayan süreçten Demokrat Parti’nin iktidara geldiği yıla kadar olan dönemin incelendiği bu çalışmada, halkı önemli derecede etkileyen mali olaylar ele alınmıştır. Aşar Vergisi’nin kaldırılması ile başlayan ve Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu’nun yürürlüğe konulması ile biten dönem içerisinde pek çok vergi ihdas edilmiş/kaldırılmış, politika değişiklilerine gidilmiş, kanunlar çıkartılarak yeni bir düzene geçilme çabası sarf edilmiştir. Çalışma, 1923-1938 ile 1938-1950 yılları arasında iki ayrı dönem içinde gerçekleşen önemli mali olayları kapsamakla birlikte çalışmanın temel amacı; Türkiye’de 1923-1950 döneminde gerçekleşen mali olayların sosyolojik etkilerini ortaya koymaktır. Çalışma, ele alınan dönem içerisindeki toplumsal yapının mali olaylar neticesinde nasıl değişime uğradığının ve mali olayların toplumsal ilişkilere ne denli tesir ettiğinin ortaya çıkarılması açısından önem arz etmektedir. Zira çalışma, 1923-1950 dönemi içerisinde gerçekleşen mali olayların, büyük toplumsal dönüşüme doğrudan etki ettiğini ortaya koymakta ve uygulanan mali politikaların toplumsal açıdan arzulanan olumlu etkiyi gösteremediği sonucuna ulaşmaktadır.
Reference50 articles.
1. Akalın, G. (2010). Cumhuriyet Dönemi Ekonomi-Politik Tarihinin Liberal Yorumu. Ankara: Orion Kitabevi.
2. Akman, Ş. T. & Akman, İ. S. (2011). II. Dünya Savaşı Yıllarında Türkiye’de Hububat Üretiminin Vergilendirilmesi. Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi. 1(2). 73-91.
3. Aktar, A. (2016, 11 Kasım). Varlık Vergisinin Hikayesi. Avleramoz. https://www.avlaremoz.com/2016/11/11/varlik-vergisinin-hikayesi-prof-dr-ayhan-aktar/.
4. Albayrak, M. (2005, 07-09 Aralık). Demokrat Parti Döneminde Milli Korunma Kanunu Uygulamaları. 9. Ulusal Sosyal Bilimler Kongresi. Ankara. 219-250.
5. Asker, A. & Yıldız, E. (2014). Aşar Vergisi’nin Son Yıllarında Niğde ve Civarındaki Suistimaller Üzerine Bazı Gözlemler. Turkish Studies. 9(7). 177-192.