Derinlemesine Okuma ve Yazma Stratejisi: Kuramsal İncelemeden Uygulama Örneklerine Bir Bakış

Author:

AKMAN Arzunur1,BAYSAL Zeliha Nurdan1,BAŞTUĞ Muhammet2

Affiliation:

1. MARMARA ÜNİVERSİTESİ

2. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Öğrenciler, okula başladıkları ilk yıllarda okumayla birlikte yazmayı da öğrenir. Ancak sonraki yıllarda okuma ve yazma becerileri birbirinden bağımsız olarak ele alınır. Hatta yazma becerileri çoğu zaman ihmal edilmektedir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda dil becerilerinin birbiri ile ilişkili olduğu ortaya konmuştur. Yani okuma becerileri, yazma becerilerini; yazma becerileri de okuma becerilerini etkilemektedir. Bu doğrultuda öğrencilerin dil becerileri geliştirilirken alt beceriler arası bu etkileşim göz önünde bulundurulmalıdır. Okuma ve yazma becerilerini etkileyen pek çok değişken vardır. Bunlardan biri de strateji kullanımıdır. Okuma ve yazma stratejileri, bu becerileri geliştirmede kullanılan kolaylaştırıcılardan biri olarak görülmektedir. Alan yazında yaş grubu özellikleri, metin türü ve etkinlik amacına göre değişkenlik gösteren pek çok okuma ve yazma stratejisine rastlanmaktadır. Bu stratejilerden biri de Derinlemesine Okuma ve Yazma (Close Reading and Writing)’dır. Derinlemesine Okuma ve Yazma stratejisi kullanarak, eleştirel bir bakış açısı ile öğrencinin zor bir metni analiz etmesi ve yazılı bir ürün oluşturması hedeflenir. Metni analiz edebilen, metinden elde ettiği bilgileri kullanabilen öğrencilerin okuryazarlık becerileri de gelişir. Bu açıdan ilkokul Türkçe dersi kapsamında bu çalışmalara yer verilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte 2019 Türkçe Öğretim Programı’nda Derinlemesine Okuma ve Yazma ile ilgili çalışmaların olmadığı görülmektedir. Ayrıca uluslararası literatürde ilkokul düzeyinde Derinlemesine Okuma ve Yazma etkinliklerine yönelik çalışma sayısı sınırlıdır. Ulusal boyutta ise Derinlemesine Okuma ile ilgili oldukça az çalışma bulunurken; Derinlemesine Yazma ile ilgili çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın amacı, Derinlemesine Okuma ve Yazma stratejisinin temel prensiplerini ortaya koymak, bu etkinlikleri hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi vererek çalışma örnekleri sunmaktır. Derinlemesine Okuma ve Yazma ile ilgili çalışmaların artırılmasının alana katkı sağlayacağı, bu stratejinin kullanılmasıyla öğrencilerin okuryazarlık becerilerini geliştireceği düşünülmektedir. Bu açıdan çalışma, Derinlemesine Okuma ve Yazmaya ilişkin literatürel bilgi içermesi ve somut uygulama örnekleri sunması bakımından önem arz etmektedir.

Publisher

Ordu University

Subject

General Medicine

Reference53 articles.

1. Adams-Boateng, A. (2001). Second graders' use of journal writing and ıts effect on reading comprehension [Unpublished master’s thesis]. Kean University.

2. Aktaş, Ş. ve Gündüz, O. (2005). Yazılı ve sözlü anlatım. Ankara: Akçağ Yayınları.

3. Akyol, H. (2017). Türkçe ı̇lk okuma yazma öğretimi. 15. Baskı. Ankara: Pegem Akademi.

4. Adler, M. ve Van Doren, C. (1972). How to read a book: The classic guide to intelligent reading. New York, NY: Touchstone.

5. Ateşman, E. (1997). Türkçe okunabilirliğin ölçülmesi. Dil Dergisi (58), 71-74.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3