Abstract
İzleyicileri filmlere hazırlayan, yaklaştıran, bir nevi izleyiciler ve filmler arasında arabulucu işlevi gören film grafiklerini tasarım ve sinema arakesitinde melez bir çalışma alanı olarak konumlandırmak mümkündür. Film grafiklerinin yan metinler olarak ele alındığı bu çalışmada yan metin çeşitlemeleri gözler önüne serilerek, metin ötesi bilginin oynadığı rol, yan metin bilgisinin taşıyıcı ortamları film grafikleri üzerinden sorgulanmış olup beraberinde ise René Goscinny tarafından yaratılan ve Jean-Jacques Sempé tarafından resmedilen Le petit Nicolas çizgi romanının sinemaya uyarlanan filminin, film grafikleri üzerine bir inceleme gerçekleştirilmiştir. Bu incelemede, Le petit Nicolas filmini izleyiciye sunan ve alımlama esnasında rehberlik eden görsel-işitsel özdüşünümsel yan metin ögeleri olan filmin grafiklerinin detaylı bir şekilde analizi yapılmıştır. Betimsel analiz yöntemi kullanılarak film grafiklerinin yan metinler olarak ele alındığı bu çalışmada filmlerin çevresinde ve çeperinde yer alan ögelerin aydınlatılması amaçlanmıştır.
Subject
Industrial and Manufacturing Engineering
Reference31 articles.
1. Alworth, D. J. (2018). “Paratextual Art”, ELH, John Hopkins University Press, Sayı 85.4, s. 1123-1148.
2. Barthes, R. (1977). Roland Barthes by Roland Barthes, çev. Richard Howard, New York: Hill and Wang.
3. Caprettini, G. P. (1988). “Per uno studio delle strutture esordiali”, in Gian Paolo Caprettini and Eugenio Ruggeri (eds), Il linguaggio degli inizi, Letteratura, cinema, folklore, Torino: Il Segnalibro.
4. Cecchi, A. (2014). “Creative Titles: Audiovisual Experimentation and Self-reflexivity in Italian Industrial Films of the Economic Miracle and After” Music, Sound, and the Moving Image, Liverpool University Press, Sayı 8.2, s. 179-194.
5. Genette, G. (1997). Paratexts: Thresholds of interpretation, Birleşik Krallık: Cambridge University Press.