Jale Yılmabaşar'ın Eserlerindeki Göz ve Horoz İmgelerinin Anadolu Kültürü ve Sembolleri Açısından İncelenmesi

Author:

GÖKDEMİR Mehmet Ali1ORCID

Affiliation:

1. Dicle Üniversitesi

Abstract

Bu araştırmada, Jale YILMABAŞAR'ın eserlerindeki göz ve horoz imgelerinin Anadolu kültüründeki sembol ve imgeler açısından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada verilerin toplanması amacıyla, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemine başvurulmuştur. Araştırmanın çalışma kapsamını Jale YILMABAŞAR'ın göz ve horoz figürlerini belirgin bir biçimde kullandığı eserleri oluşturmaktadır. Araştırmada bu sanatçının araştırılmak istenmesinde, sanatçının eserlerinde göz ve horoz gibi bazı sembolleri kullanması etkili olmuştur. Araştırmanın verilerinin analiz edilmesinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, bir sanatçının eserlerinde kuşkusuz yetiştiği coğrafyadan imgeler, semboller ve konular görmek olası bir durum olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda sanatçının yetiştiği coğrafya ne kadar zengin bir kültüre sahipse, sanat eserleri de o denli sağlam, renkli ve zengin olabilmektedir. Bu bilgilere dayanarak, Anadolu’nun zengin ve köklü kültüründen beslenerek yetişen sanatçıların da üreteceği sanat eserlerinin eşsiz bir değeri olduğunu söyleyebiliriz. Anadolu’nun bağrında yetişmiş Jale YILMABAŞAR gibi sanatçılar, bu coğrafyanın kendilerine sunduğu kültür zenginliklerini hakkıyla eserlerine yansıtmışlarıdır. Sanatçı Jale YILMABAŞAR, Anadolu kültürünün kendisine sunduğu sembollerden nazar boncuğu, göz ve horoz imgelerini sıkça kulanmış bir sanatçıdır. Sanatçının Dünya’nın en iyi yedi seramik sanatçısının arasında yer almasında, Türkiye’nin ilk seramik profesörü olma unvanını almış olmasında ve uluslararası yarışmalarda dereceler almasında, sanatçının yetiştiği zengin Anadolu kültürünün etkisinin oldukça büyük olduğunu söylemek mümkündür.

Publisher

Art-E Sanat Dergisi

Subject

Industrial and Manufacturing Engineering

Reference28 articles.

1. Alp, K.Ö. (2009). Orta Asya'dan Anadolu'ya kültürel sembollere giriş. Ankara, Eflatun Yayınevi.

2. Çatalbaş, R. (2011). Türklerde hayvan sembolizmi ve din ilişkisi. Turan Stratejik Araştırmalar Merkezi Dergisi, 3(12), 49.

3. Çıblak, N. (2004). Halk kültüründe nazar, nazarlık inancı ve bunlara bağlı uygulamalar. Türklük Bilimi Araştırmaları (TÜBAR), 15, 103-125.

4. Çiçek, Ü. (2009). Göz boncuğu. İzmir, İzmir Ticaret Odası.

5. Çoruhlu, Y. (2013). Türk mitolojisinin ana hatları. İstanbul Kabalcı Yayıncılık.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3