SLOW FOOD AND SLOW FASHION: NEW TRENDS OF THE SUSTAINABLE LIFE

Author:

ENES Esra1ORCID,YAVUZ Gülser2ORCID

Affiliation:

1. Tarsus Üniversitesi

2. MERSİN ÜNİVERSİTESİ, TURİZM FAKÜLTESİ

Abstract

Günümüzün hızlı üretim ve hızlı tüketim dünyasında tüm canlılar, sera gazlarının salınımı ve tarım ürünlerinin doğallığının bozulması gibi çevresel zararlarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu dönemde yaşamı tehdit eden bu durumlar hakkında bir farkındalık oluşmuş ve buna bağlı olarak sürdürülebilirliğin önemi her alanda artmıştır. Bu bağlamda son on yılda iki önemli akım dikkat çekmektedir: Slow Food ve Slow Fashion. Bu araştırmada, son yıllarda hızlanan tüketim artışı nedeni ile insanlığın iki temel ihtiyacı olan yemek yemek ve giyinmek, sürdürülebilir ortak bakış açısı olan “yavaşlama” açısından ele alınmıştır. Bu çalışmada “yavaşlık” kavramının benzer disiplinler açısından kavramsal olarak ele alınması amaçlanmaktadır. Bu nedenle, Slow Fashion ve Slow Food alanındaki literatürde yer alan çalışmalarla, konunun benzerlik ve farklılıkları incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemlerinden, doküman analizidir. Çalışmada Türkiye’de TR dizinde gastronomi ve moda disiplinleri açısından yer alan 26 makale içerik, amaç, yöntem ve sonuç bakımından değerlendirilmiş ve raporlanmıştır. Her iki disiplinin hızlı üretim ve tüketim döngüsüne karşı geliştirilmiş yavaşlık eyleminin benzerlik ve farklılıklarının incelenerek sürdürülebilir bir yaşam için öneriler sunulmuştur. Çalışma bulgularına göre, Slow Food ve Slow Fashion, sürdürülebilirlik, etik üretim, bilinçli tüketim, yerel kültür ve kimliğe saygı konularında benzer yaklaşımlar sergilemektedirler. Sonuç olarak, Slow Food ve Slow Fashion terimleri birbirlerinden farklı olmalarına rağmen, ortak özellikleri nedeni ile sürdürülebilir, bilinçli, adil ve kültürle uyumlu bir yaşam tarzı benimsemeyi teşvik etmektedir.

Publisher

Art-E Sanat Dergisi

Subject

Industrial and Manufacturing Engineering

Reference52 articles.

1. Aakko, M. (2013). “What is the Role of Aesthetics in Sustainability?”, “Sustainable fashion: New approaches”, içinde ed. Niinimäki, K., Aalto University Publication Series, s.38-43.

2. Akarçay, E. (2014). Sınıfiçi Farklılaşma ve Sınıfiçi Bütünleşme Biçimi Olarak Eskişehir’de Orta Sınıfın Yeme-İçme Örüntüleri. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Ana Bilim Dalı.

3. Akdoğan Öneme, A. ve Bursalıgil, G. (2022). “Giyside Görünür Onarım ile Kişiselleştirilmiş Uygulama Denemeleri”, Yedi: Sanat, Tasarım ve Bilim Dergisi, Sayı 28, s. 23-38.

4. Ayyıldız, A. (2020). “Şirince’de Faaliyette Bulunan Yiyecek ve İçecek İşletmelerinin Tripadvisor Yorumlarının İçerik Analizi”, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(3), s. 2960 - 2973.

5. Başarangil, İ. ve Tokatlı, C. (2018). "Yavaş Yemek: Şile Yeryüzü Pazarı Ziyaretçilerinin Memnuniyet Düzeylerinin Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma", Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 6(1), s. 3- 19.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3