Abstract
Hukukî akıl yürütme hukukun her aşamasında içkindir ve her akıl yürütme gibi doğru değerlendirmeyi amaçlar. Hukukta doğruluk meşruluk, hukuka uygunluk veya haklılık olarak karşımıza çıkabilir. Meşruluk da hukuka uygunluk da haklılık da gerekçelerle gösterilir. Argümantasyon, fiilî veya potansiyel fikir çatışmaları ile yürüyen, fiilî veya potansiyel muhatabı gerekçelerle ikna etmeyi amaçlayan bir süreçtir. Dolayısıyla hukukun özel bir tür argümantasyon faaliyeti olduğu söylenebilir. Sağlam argümantasyonun koşul ve gerekleri bulunduğumuz konuma göre değişecektir. Bu çalışmada Stephen E. Toulmin’in argümantasyon teorisi, felsefî arka planı ile birlikte ortaya konmaya çalışılacaktır. Yazar pratik akıl yürütmelerin değerlendirilmesinde şeklî mantığın yetersiz olduğunu düşünür ve argümantasyonu “informel/şeklî olmayan” mantık olarak görür. Ona göre bir argümanın gücü hem geçerli hem de sağlam olmasından gelir. Toulmin’in düşüncesi, argümantasyonun ve hukukî argümanların değerlendirilmesi için kullanışlı bir çerçeve sağlar. Çalışmanın amacı bu çerçevede hukuk kavramını ve hukukî akıl yürütmeyi yeniden değerlendirmek ve argümantasyon ile hukuk, argümantasyon teorisi ile hukuk teorisi arasındaki değiş-tokuşa işaret etmektir.
Publisher
Dokuz Eylul Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi
Subject
General Engineering,Energy Engineering and Power Technology
Reference34 articles.
1. Alexy, Robert: A Theory of Legal Argumentation: The Theory of Rational Discourse as Theory of Legal Justification, 1st pbk. ed., Oxford University Press, Oxford, New York 2010, (A Theory of Legal Argumentation).
2. Alexy, Robert: “On Necessary Relations Between Law and Morality”, Ratio Juris, C. 2, S. 2 (1989), s. 167-183.
3. Alexy, Robert: “The Ideal Dimension of Law”, The Cambridge Companion to Natural Law Jurisprudence, ed. George Duke, Robert P. George, Cambridge University Press, 2017, s. 314-341.
4. Aristoteles: Metafizik, (çev. Y. Gurur Sev); 5. Baskı, Pinhan Yayıncılık, İstanbul 2019.
5. Aristoteles: Nikomakhos’a Etik, (çev. Saffet Babür); Bilgesu Yayıncılık, Ankara 2014.