HINÇ, ADALET VE HINÇ ADALETİ: ELEŞTİREL BİR DEĞERLENDİRME

Author:

TÜRK Rıdvan1ORCID

Affiliation:

1. KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, HUKUK FAKÜLTESİ

Abstract

Rabia Sağlam’ın Hınç Adaleti ve Affetme başlıklı kitabında geliştirdiği hınç adaleti kuramı, hukuk düzeninin yozlaştığı ve adaleti gerçekleştirme işlevini kaybettiği bir toplumda, hınçlı mağdurların faillerden haklarını kendi elleriyle alabileceklerini öngörmektedir. Yazara göre hınç öznesinin intikamının meşruiyeti, mağdurun sosyoekonomik eşitsizliğin dezavantajlı tarafında bulunmasına ve adaletin güçlü failler tarafından yolundan saptırılması şartına bağlıdır. Sosyoekonomik açıdan avantajlı faillerin işlediği suçlar veya verdiği zararlar, şayet hukuk failleri koruyor ya da bu failler güçleri sayesinde hukukun yargısından kaçabiliyorsa, hınç adaletinin konusunu oluşturur. Sağlam’a göre, bu koşullar gerçekleştiğinde, hakkı verilmeyen hınçlı mağdurların haklarını kendilerinin alması hem ahlâken hem hukuken meşru kabul edilmelidir. Bu çalışmada kurama yönelik iki eleştiri sunuluyor. İlk eleştiride, hınç adaletinin hınç psikolojisinden bir adalet düşüncesine ulaşırken ortaya çıkabilecek felsefi zorlukları yeterince irdelemediği iddia ediliyor. Bu çerçevede hınçla dolu mağdurun her türlü intikam ediminin meşru olup olmadığı, hınç adaletinin şiddetinin bir sınırının bulunup bulunmadığı gibi sorular gündeme getiriliyor. İkinci eleştiride ise, sosyoekonomik eşitsizlik ve hukuki yozlaşma koşullarının hukuk dışı tekil bir şiddet ediminin ahlâki ve hukuki meşruiyeti için yeterli veya uygun olmadığı; gölgede kalan bazı hususlarının aydınlatılması ve tartışmanın bu doğrultuda genişletilmesi gerektiği öne sürülüyor.

Publisher

Dokuz Eylul Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi

Subject

General Engineering,Energy Engineering and Power Technology

Reference24 articles.

1. Agamben, Giorgio (çev. Kemal Atakay); İstisna Hâli, 2. Basım, Ayrıntı Yayınları, İstanbul 2020.

2. Başok Diş, Sebile: “Hınç İnsanı Kimdir?”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, C. 11, No: 55, 2018, s. 467-473.

3. Berberova, Nina (çev. Roza Hakmen); Eşlikçi Kız, Can Yayınları, İstanbul 2019.

4. Elgat, Guy: Nietzsche’s Psychology of Ressentiment: Revenge and Justice in On the Genealogy of Morals, New York, Routledge, 2017.

5. Hart, Herbert L. A. (çev. Ertuğrul Uzun); “Pozitivizm ve Hukuk ile Ahlâkın Ayrılması”, H.L.A. Hart ve Hukuk-Ahlâk Ayrımı, ed. Sercan Gürler, 1. Basım, Tekin Yayınevi, İstanbul 2015, s. 101-151.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3