Abstract
Amaç: Bu çalışmada, pankreas kanserli hastaların laboratuvar verileri üzerinden rezeke edilebilen ve edilemeyen hastalar karşılaştırılarak, hematolojik parametrelerin ve CA19-9’un inoperabilitenin değerlendirilmesinde prediktif faydası araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 2015-2021 yılları arasında Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde pankreas kanseri teşhisi konan 147 birey dahil edildi. Hastalar ameliyat olanlar (grup 1) ve ameliyat olamayanlar (grup 2) olmak üzere iki gruba ayrıldı. Trombosit/ortalama trombosit hacim oranı (P/MPV), trombosit/trombosit dağılım hacim oranı (P/PDW), nötrofil/lenfosit oranı (NLR), lenfosit/monosit oranı (LMR) ve C-reaktif protein/lenfosit (CRP/L) oranları hesaplandı.
Bulgular: Hastaların NLO, kitle boyutu, CRP/L, C reaktif protein (CRP) ve Ca-19.9 düzeyleri gruplar arasında karşılaştırıldığında anlamlı fark görüldü. Grup 2’de yer alan ve superior mezenterik arter (SMA), superior mesenteric ven (SMV) invazyonu olan hastalar (n:26) Grup I ile karşılaştırıldığında; yaş, NLR, kitle boyutu, P/PDW, P/MPV, CRP, CRP/L, trombosit dağılım hacim (PDW) ve Ca 19-9 değerleri arasında istatistiksel fark saptandı.
Sonuç: Bu çalışmada, NLR, CRP, CRP/L, CA 19-9 seviyeleri ve tümör kitlesinin, rezektabl cerrahi şansını belirlemede önemli ölçüde ilişkili olduğu ortaya çıktı. Rezektabl olmama veya vasküler invazyon durumlarında, bu değerlerin gereksiz laparotomileri önlememize yardımcı olabileceğini tahmin ediyoruz.
Publisher
Journal of Medicine and Palliative Care