Affiliation:
1. ANKARA HACI BAYRAM VELI UNIVERSITY
Abstract
Manevi danışmanlık hizmetleri saygınlık, saydamlık, empatik anlayış ve somutluk gibi birtakım genel ilke ve prensiplere sahiptir. Manevi danışmanlık uygulama alanında ortalama bir hizmet standardına ve genel prensiplere sahip olmakla birlikte hizmetin sunulduğu muhataba ya da kuruma göre çeşitlenen yapısı ile dikkat çekmektedir. Örneğin yaşlılara sunulan manevi danışmalık ile çocuklara sunulan manevi danışmanlığın birbirinden farklılaşması gibi hapishanelerde sunulan hizmet ile hastanelerde sunulan hizmet de birbirinden hem yöntemsel olarak hem de pratik olarak farklılaşmaktadır. Aynı şekilde hasta kişiye manevi danışmanlığın evde sunulması ile kurumsal ortam olmasından kaynaklanan gerekçeler nedeniyle hastanede sunulması arasında dahi birtakım farklılıklar söz konusu olmaktadır. Ancak manevi danışmanlık ülkemizde Kıta Avrupası ve Amerika’ya nispetle yeni bir alan olduğu için, uygulama alanının farklılaşmasından kaynaklanan ihtiyaçlara yönelik akademide teorik, sahada ise pratik detayları ortaya koyan çalışmalar henüz yeterli değildir. Bu çalışma hasta ve hastane manevi danışmanlığı arasındaki farklara değinmeden doğrudan hastanenin kendi kurumsal şartları içerisinde hastalara sunulan manevi danışmanlık uygulamaları ve bu pratiklerden hareketle ortaya çıkan temel özellikleri tespit etmeyi hedeflemektedir. Bu çerçevede makale hapishane, askeriye ya da huzurevi gibi kurumsal ortamlarda verilen manevi danışmanlık hizmetlerinden ayrı olarak Hastane Manevi Danışmanlığına yönelik ilke ve esasları belirlemeye, bu esaslar uyarınca imkan dahilinde meslek profesyonellerine katkı sağlamaya odaklanmaktadır.
Publisher
Recep Tayyip Erdogan Universitesi
Reference21 articles.
1. Ağılkaya Şahin, Zuhal. “Hristiyan Gelenekte Manevi Bakımın Teorik Temelleri.” Spritual Psychology And Counseling 1/1 (2016). http://dx.doi.org/10.12738/spc.2016.1.0002
2. Cadge, Wendy - vd. “Training Healthcare Chaplains: Yesterday, Today and Tomorrow.” Journal of Pastoral Care & Counseling 73/4 (2019), 211–221.
3. Cantürk, Safure. “Gelişmiş Ülkelerde Sosyal Politika Uygulamaları: Japonya Örneği.” İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi 2021/54 (2021), 188–202.
4. Clebsch, William A. - Charles R. Jaekle (eds.). Pastoral Care in Historical Perspective. Northvale NJ: Jason Aronson, 1994.
5. Clinebell, Howard - McKeever, Bridget Clare. Basic Types of Pastoral Care and Counseling: Resources for the Ministry of Healing and Growth. Nashville, TN: Abingdon Press, 3., 2011.