Abstract
Bu araştırmada Türkiye genelinde tarım alet ve makina parkındaki değişimler 2004-2022 yılları arasında incelenmiş ve 2022 yılı itibariyle Türkiye’nin tarımsal mekanizasyon değerleri belirlenmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu’na ait verilerin kullanıldığı araştırmada; toprak işleme alet ve makinaları, ekim-dikim ve gübreleme makinaları, bitki koruma makinaları ve hasat harman makinalarının yıllar içindeki değişimleri dikkate alınmıştır. Araştırma sonucunda; toprak işleme makinaları arasında kulaklı pulluk, kültivatör ve diskli pulluk sayılarının diğer makinalardan daha fazla olduğu dikkat çekmektedir. Bu sonuçtan hareketle ülke genelinde geleneksel toprak işlemenin halen yaygın bir şekilde kullanıldığı kanısına varılmıştır. Yapılan incelemelerde Türkiye’de kimyevi gübre dağıtma makinaları yoğun bir şekilde kullanıldığı belirlenmiştir. Ekim ve dikim makinaları arasında ilk sırada hububat ekim makinaları yer alırken bu makinayı üniversal ekim makinası ve pnömatik makinası takip etmektedir. Bitki koruma makinaları arasında sırt pülverizatörleri geniş bir kullanım oranına sahiptir. Sırt pülverizatöründen sonra kuyruk milinden hareketli pülverizatör ve motorlu pülverizatör ülke genelinde yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Hasat makinaları varlığı incelendiğinde harman makinalarının sayısı diğerlerine göre daha fazla olduğu belirlenmiştir. Türkiye’de dört tekerlekli traktörler arasında en fazla 38-53 kW grubundaki traktörler tercih edilmektedir. Bu verilere ilaveten Türkiye’nin 2022 yılı itibariyle birim alana düşen traktör gücü 0.068 kW/ha olarak belirlenmiştir. Bin hektar alana düşen traktör sayısı 68.05 (adet/1000 ha), bir traktör başına düşen ekili alan 14.70 (ha/traktör) ve ortalama traktör gücü ise 36.12 kW olduğu sonucuna varılmıştır. Tarımsal mekanizasyon düzeyinin 2004 yılından 2022 yılına kadar geçen süre içeresinde traktör başına düzen ekili alan değerlerinin haricindeki tüm mekanizasyon kriterlerinde artış belirlenmiştir.
Reference13 articles.
1. Aldaoseri, M.J., Muhsin, S. (2022). Requirements and indicators of the energy and capacity for some secondary equipment to prepare the soil and fragmentation index of soil. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, 1060(1), 12138.
2. Altıkat, S., Çelik, A. (2009). Erzurum ilinin mekanizasyon özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 40(2), 57-70.
3. Altıkat, S., Çelik, A. (2011). Iğdır ilinin tarimsal mekanizasyon özellikleri. Journal of the Institute of Science and Technology, 1(4), 99-106 .
4. Bolo, B.G., Mpoeleng, D., Zlotnikova, I. (2019). Application of unmanned aerial vehicle (uav) for small scale precision farming in Botswana. In S. Wade (Ed.), Earth Observations and Geospatial Science in Service of Sustainable Development Goals (Southern Space Studies) (pp. 91-100). Springer, Cham.
5. Botta, G., Nardon, G., Guirado Clavijo, R. (2022). Soil sustainability: Analysis of the soil compaction under heavy agricultural machinery traffic in extensive crops. Agronomy, 12(2), 282.