Kent Ormanlarına Yönelik Bir Literatür Çalışması

Author:

SEYHAN Seyhan1ORCID,BİNGÜL BULUT M. Bihter2ORCID

Affiliation:

1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, ORMAN FAKÜLTESİ, PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

2. KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ, GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ, PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ

Abstract

Kent ormanları, kentsel alanlar içerisinde ya da yakın çevresinde bulunan, ağaç ağırlıklı olarak kaplanmış yeşil alanların tamamını ifade etmektedir. Bu alanlar kentte yaşamını devam ettiren toplumun ekonomik, sosyal, psikolojik, ekolojik ve rekreasyon ihtiyacına katkı sağlamak amacıyla kurulmuş yeşil alanlardan bir tanesidir. Günümüz teknoloji ve sanayileşmesi ile artan kent nüfusunda insanların doğaya ulaşmasına ve iletişim sağlamasına olanak sunmaktadır. Bunun yanı sıra kentlerde meydana gelen çevre sorunlarına karşı kentin iyileştirilmesine ve imaj kazanmasına katkı sağlamaktadır. Bu noktada kent ormanların tarihsel olarak gelişimden kavramsal olarak ne anlama geldiğinin, öneminin, fonksiyonlarının ve temel özelliklerinin neler olduğunu bilmek toplum açısından oldukça önemlidir. Dolayısıyla bu makale çalışmasından kent ormanları kavramına yönelik bir literatür çalışması yapılmıştır. Çalışmada yöntem olarak nitel araştırma yöntemlerinden doküman tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin elde edilmesi ve yorumlanması sürecinde doküman analizinden yararlanılmıştır.

Publisher

Turkish Journal of Landscape Research

Subject

General Medicine

Reference34 articles.

1. Alvey, A. A. (2006). Promoting and Preserving Biodiversity in the Urban Forest. Urban Forestry & Urban Greening, 5(4), 195-201.

2. Aslanboğa, İ.(2004). Kent Ormancılığı Bağlamında Ormanların İşlevleri, I.Ulusal Kent Ormancılığı Kongresi Bildiriler Kitabı, 3-7, Ankara.

3. Atay, İ. (1990). Kent Ormanları ve Çevre ile Etkileşimleri, İÜ Orman Fakültesi Dergisi, B-40(1), s.1-5.

4. Atmiş, E., & Günşen, H. B. (2015). Kent Yaşamında Önemi Anlaşılmayan Bir Değer: Kent Ormanları. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi, 16-17.

5. Brown, I. K. (2007). Wisconsin Statewide Urban Forest Assessment: Development and Implementation (Doctoral dissertation, University of Wisconsin-Stevens Point, College of Natural Resources).

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3