Affiliation:
1. Gençlik ve Spor Bakanlığı Türkiye Olimpik Hazırlık Merkezleri
2. Hacettepe Üniversitesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Fakültesi
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı grekoromen stil güreşçilerde spor yaralanmalarının izometrik kuvvet ve anaerobik güç ile ilişkisini araştırmak, yaralanma geçiren ve geçirmeyen sporcuları bu parametreler açısından karşılaştırmaktır.
Yöntem: Bu çalışma; 11-16 yaş arası Grekoromen stil güreşçiler üzerinde yapıldı. Üst ekstremite izometrik kuvvetini değerlendirmek için “Jamar” marka el dinamometresi kullanıldı. Alt ekstremite izometrik kuvvetini değerlendirmek için “Duvarda Çömelme Testi”, üst ekstremite anaerobik (patlayıcı) gücünü ölçmek için “Sağlık Topu Fırlatma Testi”, alt ekstremite anaerobik gücü için “Modifiye Üç Kutu Atlama Testi” yapıldı. Spor yaralanma profilinin belirlenmesinde “Kerlan-Jobe Omuz Dirsek Skoru” ve “Fonksiyonel Ayak Bileği İnstabilitesi Ölçeği” kullanıldı.
Bulgular: Omuz veya kol bölgesinde herhangi bir yaralanma geçiren sporcuların sağ ve sol el kavrama kuvvetleri ve “Sağlık Topu Fırlatma Testi” skorları yaralanma geçirmeyenlere göre daha yüksekti (p<0,05). Ayak bileğinde herhangi bir yaralanma geçiren sporcularla geçirmeyen sporcular arasında, Duvarda Çömelme ve Modifiye 3 Kutu Atlama Testi skorları açısından bir fark bulunmadı (p>0,05).
Sonuç: Yaralanma geçiren güreşçilerin üst ekstremite izometrik kuvvet ve anaerobik gücü hiç yaralanma geçirmeyenlere göre yüksektir. Alt ekstremite izometrik kuvvet ve anaerobik güç açısından farklılık yoktur. Güreşçilerde, özellikle üst ekstremite spor yaralanmaları; güç ve kuvvet parametrelerini olumsuz etkilememektedir.
Publisher
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation
Reference38 articles.
1. 1. Aydos L, Taş M, Akyüz M, Uzun A. Genç elit güreşçilerde kuvvetle bazi antropometrik paremetrelerin ilişkisinin incelenmesi. Atabesbd 2009;11(4):1-10.
2. 2. Yoon J. Physiological profiles of elite senior wrestlers. Sports Medicine 2002;32(4):225-33.
3. 3. Tortop Y, Türkmenoğlu I, Ocak Y. Güreşci ve futbolcuların diz eklemi fleksiyon ve ekstansiyon kas kuvvetlerinin izokinetik dinamometrede değerlendirilmesi. Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 2009;XIV(4):33-47.
4. 4. Neumann DA. Kınesıology of the musculaskeletal system foundations for physical rehabilitation. USA: Mosby; 2002: 17.
5. 5. Düzgün I, Başar S, Güzel NA, et al. Differences in strength, flexibility and stability in freestyle and greco-roman wrestlers. Journal of Back and Musculoskeletal Rehabilitation 2014;27:321–330.