Affiliation:
1. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
2. Özel Ankara Güven Hastanesi
3. ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ, FEN FAKÜLTESİ
4. HALİÇ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ
5. SANKO ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, medial patellofemoral ligament rekonstrüksiyonu geçirmiş hastalarda diz kas kuvvetlendirme egzersiz programına ek olarak yapılan kalça abduktör kuvvetlendirme egzersizlerinin fonksiyonel iyileşme üzerine etkisini araştırmak idi.
Yöntem: Çalışmaya 30 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak diz kas kuvvetlendirme egzersiz grubu ve diz kuvvetlendirme egzersizlerine ek olarak kalça abduktör egzersiz grubuna ayrılarak 12 haftalık egzersiz programına dahil edildi. Hastaların preoperatif, postoperatif 3., 6. ve 12. aylarda diz fonksiyonları Kujala, (International Knee Documentation Committee) Subjektif Diz Değerlendirme Formu, Tegner ve Lysholm skorları ile değerlendirildi.
Bulgular: Diz skorları preoperatif dönemde gruplar arasında benzerdi (p>0,05). Kontrol grubuna kıyasla, 6. ve 12. aylarda Kujala (6. ay: p=0,03, 12. ay: p=0,03), International Knee Documentation Committee Subjektif Diz Değerlendirme Formu (3. ay: p=0,01, 6. ay: p=0,01, 12. ay: p=0,03) ve Lysholm (3. ay: p=0,04, 6. ay: p=0,04, 12. ay: p=0,01) skorları çalışma grubunda daha yüksek bulundu. Benzer şekilde, Tegner aktivite skoru çalışma grubunda, cerrahi sonrası 12. ayda daha yüksek idi (p=0,04).
Sonuç: Medial patellofemoral ligament rekonstrüksiyonu geçirmiş bireylerde diz kuvvetlendirme egzersiz programına ek olarak yapılan kalça abduktör kuvvetlendirme egzersizleri diz fonksiyonlarının iyileşmesi açısından sadece diz kuvvetlendirme egzersizlerine kıyasla daha etkiliydi. Bu nedenle rehabilitasyon programına kalça abduktör egzersizlerin dahil edilmesi, performansın gelişmesi açısından önemli olacaktır.
Publisher
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation