Affiliation:
1. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ
2. SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Abstract
Amaç: Etkilenen omuza uygulanan kinezyo bantlamanın (KB), subakromiyal sıkışma sendromu (SSS) hastalarının maksimum kavrama performansında oluşturduğu akut etkileri belirlemek.
Yöntem: Tek taraflı subakromiyal sıkışma sendromu olan 34 hasta, iki gruptan birine rastgele olarak ayrıldı: Sham KB (13 kadın, 5 erkek) ve KB (10 kadın, 6 erkek). KB grubu için deltoid ve supraspinatus kaslarına %10-25 gerilimle inhibe edici KB teknikleri, etkilenen omuza %50-75 gerilimle mekanik düzeltme KB tekniği uygulandı. Sham KB grubunda, iki I-bant (10-cm) akromiyoklavikular eklem ve deltoid distaline gerim olmadan uygulandı. Maksimum kavrama gücü ve süresi, hidrolik el dinamometresi ile başlangıçta ve bantlamadan hemen sonra test edildi. Ayrıca başlangıç ölçümünde, el dinamometresi ile izometrik omuz kas kuvveti ve10-cm görsel analog skalası ile aktiviteye bağlı ağrı düzeyi değerlendirildi.
Bulgular: Demografik özellikler ve başlangıç ölçümlerde gruplar arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Grup içi karşılaştırmada bantlama sonrasında Sham KB (p=0,013, d=0,425) ve KB (p=0,001, d=0,549) gruplarının maksimum kavrama gücü ölçümlerinde ve KB grubunun (p=0,030, d=0,597) maksimum kavrama süresinde azalma kaydedildi. Gruplar arası karşılaştırma sonucuna göre bantlama sonrasında KB grubunun maksimum kavrama süresinde azalma saptandı (p=0,000, d=1,509).
Tartışma: Subakromiyal sıkışma sendromu olan hastaların etkilenen omzuna inhibitör ve düzeltici kinezyo bantlama tekniklerinin uygulanması, elin maksimum kavrama süresinde akut bir azalmaya neden olabilir.
Funder
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Bilimsel Araştırma. Projeleri
Publisher
Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation