Ceza Muhakemesi Hukuku Tarihi Perspektifinden Engizisyon Yargılamaları

Author:

BALCI Murat1ORCID

Affiliation:

1. FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Ceza muhakemesi, temel insan haklarına en ağır müdahalelerin yapıldığı bir süreçtir. Bir kişinin suçlu olup olmadığının tespiti için itham altında olanın belirli yükümlülüklere katlanması gereklidir. Bu süreçte, hukuk dışına çıkılmaması, devlet gücünün orantısız şekilde kullanılması ve henüz suçu sabit olamayan bireyin ağır mağduriyetler yaşanmaması için tarihi tecrübelerin iyi incelenmesi gerekmektedir. Orta Çağ’da engizisyon yargılamaları, ceza muhakemesinin kötüye kullanılmasının ne denli ağır sonuçlara yol açabileceğini göstermektedir. Çalışmada ceza muhakemesi hukuku tarihi bakımından acı bir tecrübe olan engizisyon mahkemeleri ve engizisyon mahkemelerindeki yargılama usulü ile uygulanan işkence yöntemlerine değinilmiştir. Bugün ceza muhakemesi hukukunda yer alan birçok ilke ve kuralın kaynağını engizisyon yargılamalarındaki acı tecrübeler oluşturmaktadır. Ceza muhakemesinin araçsallaştırılması ve bunun sonucu olarak ortaya çıkan cadı yargılamaları da unutulmaması gereken uygulamalardır. Ölmüş kişilerin yargılanması ve malvarlığı müsaderesi cezaları, engizisyon mahkemelerinin bugün hala akılda tutulması gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışmada engizisyon kavramı, engizisyon mahkemelerinin ortaya çıkışı, uygulanan işkence şekilleri, hükmolunan cezalar, cadı yargılamaları ve engizisyon yargılamalarının son bulması konusu üzerinde durulacaktır.

Publisher

Yildirim Beyazit Hukuk Dergisi

Reference23 articles.

1. Arslan Karaküçük, Suna (2010) “Korkunun Kadınları”: Cadılar ve Cadıcılık”, Sosyoloji Araştırmaları Dergisi, C:13, S:2, s.38-64.

2. Artuk, Mehmet Emin (1982) Ceza Muhakemesi Hukuku Ders Notları (Giriş), İstanbul.

3. Beccaria, Cesare, Suçlar ve Cezalar Hakkında, (Çeviren: Selçuk, Sami (2014) 4. Baskı, Ankara, İmge Kitabevi).

4. Demirci, Kürşat (1995) “Engizisyon”, Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi 11.Cilt, Ankara, TDV.

5. Dündar, Derya (2019) “Orta Çağ ve Erken Modern Avrupa’da İşkence”, (Doktora), Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3