Affiliation:
1. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Abstract
Amerikan toplumunun ve hukuk sisteminin kendine özgü tarihsel koşulları altında ortaya çıkan Eleştirel Irk Kuramı ırkın hukuk tarafından da inşa edilip şekillendirildiği ve Amerikan toplumunda ve ilk bakışta tarafsız görünen yargı da dahil olmak üzere Amerikan kurumlarında ırkçılığın bir istisna değil aksine toplumun normali olduğu tezlerinden hareketle ırk ve ırkçılık sorunlarının çözümlerinin gerçekte hiç de kolay olmadığını gözler önüne sermektedir. Hareketin tespitine göre Amerika Birleşik Devletleri’nde eşitlik yolundaki tüm önemli atılımlar ancak beyaz elitlerin çıkarları için de uygun oldukları zaman hayata geçirilebilmiştir. Eleştirel Irk Kuramı, mevcut hukuk sistemini ve yargı kararlarını hukukun tarafsız olmadığı tespitinden hareketle eleştirir ve hukukta ırkın oynadığı role dikkat çekmeyi amaçlar. Bu çalışmada Kıta Avrupası hukuk düşüncesinde etkileri ancak dolaylı şekilde görülen Eleştirel Irk Kuramı’nın ortaya çıkışı, temel özellikleri, karşıt öykü anlatıcılığıyla getirdiği metodolojik yenilikler ve başka eleştirel yaklaşımlarla ilişkileri genel hatlarıyla tasvir edilecek, Kuramın teorik ve ampirik çalışmalara etki edebilecek yönlerine dikkat çekilmeye çalışılacak ve nihayet Amerika Birleşik Devletleri dışında da sosyo-hukuki çalışmalara anlamlı bir katkısının mümkün olup olmadığı değerlendirilecektir.
Publisher
Yildirim Beyazit Hukuk Dergisi
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference65 articles.
1. Adams, Bella (2016) “Critical Race Theory”, Sim, Stuart (editör) The Edinburgh Companion to Critical Theory, Edinburgh, Edinburgh University Press, s.213-229.
2. Akman, Şefik Taylan (2012) “Hukuk Politika İlişkisi Bakımından Eleştirel Hukuk Çalışmaları Hareketi”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C:61, S:4, s.1271-1306.
3. Armani Da Silva - Birleşik Krallık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Başvuru No. 5878/08, K.T. 30.03.2016.
4. Barrera, Mario (1979) Race and Class in the Southwest: A Theory of Racial Inequality Indiana, University of Notre Dame Press.
5. Bell Jr, Derrick A. (1979) “Bakke, Minority Admissions, and the Usual Price of Racial Remedies”, California Law Review C:67, S:1, s.3-19.