Adil Yargılanma Hakkının John Locke’un Toplum Sözleşmesi Kuramından Hareketle Gerekçelendirilmesi

Author:

ERDEM Sermet1ORCID

Affiliation:

1. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Abstract

Liberalizmin en önemli değeri olan kişinin karar ve eylemlerinde başkalarının keyfi ve rastlantısal zorlamasından bağışık olup kendi iradesine göre eyleyebilmesini salık veren bireysel özgürlük ilkesi, aynı zamanda bireyi devlete ve üçüncü kişilere karşı korumaya hizmet eden birçok hak ve özgürlüğün de türetildiği kaynaktır. Öyle ki çağdaş düzenlerin felsefi kaynağı olan liberalizmin kurucusu ve toplum sözleşmesi kuramcısı John Locke, devletin dahi bireysel özgürlüğü korumak için kurulduğunu savunmuştur. Locke siyasal iktidarın bireylerin devletsiz bir yaşamda sahip olduğu kendini koruma ve haklı bir sebep olmaksızın haklarını ihlal edenleri cezalandırma hakkını devlete devretmeleriyle ilişkilendirmiştir. Bu nedenle düşünürün kuramında bireylerin haklarını konu alan uyuşmazlıkların adil bir çözümü iktidar ve meşruiyetiyle doğrudan ilgilidir. Bireyin, bireysel özgürlüğü korumak için kurulan devletin kendisinin ve diğer bireylerin olası ihlallerinden korunması için adil yargılanma hakkı bireysel özgürlükten türeyen mutlak bir hak olarak gündeme gelmektedir. Adil yargılanma hakkı herkesin özgürlüğünün teminat altına alınması için öngörülen hukuki kısıtlamaların içerisinde kalan alanı koruyan bir araçtır. Birey- birey ve birey- devlet arasında ortaya çıkan hukuki ihtilafların bağımsız tarafız aleni ve hakkaniyete uygun bir biçimde devletin bu işle görevlendirilmiş organları tarafından çözülmesini salık verir. Kendine özgü doğal ve mutlak bir hak olarak adil yargılanma hakkı çağdaş dünyada bireyin sahip olduğu diğer tüm hak ve özgürlüklerin güvencesi ve politik sistemlerin meşruiyet ölçütüdür.

Publisher

Yildirim Beyazit Hukuk Dergisi

Reference79 articles.

1. Aaron, Richard I. (1955) John Locke, London, Oxford University Press.

2. Acemoğlu, Daron/James A. Robinson (2019) The Narrow Corridor: States, Societies, and the Fate of Liberty, New York, Penguin Press.

3. Altındağ, Halil (2016) “Yasama Kısıntısı”, Hukuk ve Adalet Eleştirel Hukuk Dergisi, C:8, S:20 s.s.247-266.

4. Altıparmak, Kerem (1996) “Due Process of Law” Kavramının Amerikan Hukukundaki Yeri Üzerine Bir İnceleme” Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C: 45, S:1, s.219-250.

5. Andrew, Edward (2015) Locke on Consent, Taxation and Representation, A Journal of Social and Political Theory, C: 62, S:143 s.15-32.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3