Affiliation:
1. GAZIANTEP UNIVERSITY, FACULTY OF LAW
Abstract
Son otuz yılda hukuk teorisi alanının belki de en çok tartışılan ismi olan ama yaşamında uluslararası hukuk alanında neredeyse hiçbir eser vermeyen ve hatta çalışmalarında da çok sınırlı bir şekilde bu alandan bahseden Dworkin’in, ölümünden sonra yayımlanan “A New Philosophy for International Law” isimli eseri, çok büyük bir sürpriz olarak karşılanmıştır. Doğrudan uluslararası hukuku ilgilendiren ilk ve tek çalışmasında Dworkin ilk olarak uluslararası hukuk disiplininin varlığına yönelik eski bir tartışmayı -Uluslararası hukuk, hukuk mudur?- hatırlatarak başlar. Yazar 20. Yüzyılın ortalarından itibaren uluslararası hukuk disiplininin en önemli tartışmalarından birisinin uluslararası hukukun hukuki niteliği üzerine şekillendiğini belirtir. Devamında ise her ne kadar günümüzde uluslararası hukukun varlığı üzerine ciddi bir uzlaşı oluşsa da Dworkin’e göre uluslararası hukukun kaynakları ve kurallarının yorumlanması açısından yukarıdaki soru hala geçerliliğini ve önemini koruyor. Yazar böylelikle uluslararası hukukun, doğasını ve hukuki niteliğini tekrar tartışmaya açar. Bu çalışma, Dworkin’in uluslararası hukuk teorisi için önerdiği argümanları “A New Philosophy for International Law” çalışmasıyla sınırlı kalmamak üzere eleştirel bir şekilde tartışmayı amaçlamaktadır.
Publisher
Yildirim Beyazit Hukuk Dergisi
Reference43 articles.
1. Akbaş, Kasım (2017) “Ronald Dworkin: Pozitivizmin ve Doğal Hukukun Eleştirisinden ‘Bir Yargılama Kuramı’na”: Uzun, Ertuğrul (Editör), Çağdaş Hukuk Düşüncesi, 3. Baskı, İstanbul, İthaki Yayınları, s.125-139.
2. Akçabay, F. Ceren (2009) “İnsan Haklarının Liberal Yorumu”, Hukuk Felsefesi ve Sos- yolojisi Arkivi, C:5, S:25, s.134.
3. Aksoy, Z. Sevilay (2015) “Rejim Teorileri”, Uluslararası İlişkiler, C:12, S:46, s.61. Arıkan, Engin (2020) “Hukuki Pozitivismin Radikalliği”, Türk Alman Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, C:2, S:2, s.309-320.
4. Beckett, A. Jason (2011) “Behind Relative Normativity: Rules and Process as Prerequisi- tes of Law”, The European Journal of International Law, C:12, S:4, s.627-650.
5. Bianchi, Andrea (2011) “The Fight for Inclusion: Non-State Actors and International Law”: Fastenrath, Ulrich/Diğerleri (Editörler), From Bilateralism to Community Interest: Essays in Honour of Bruno Simma, 1. Baskı, New York, Oxford University Press, s.47.