Affiliation:
1. BARTIN ÜNİVERSİTESİ, EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
2. BARTIN ÜNİVERSİTESİ
Abstract
İYEP (İlkokullarda Yetiştirme Programı) ilk defa 2018 yılında pilot illerde uygulanarak hayata geçirilmiştir. İYEP dezavantajlı öğrencilerin okuma-yazma ve temel matematik becerilerinde erken sınıflarda öğrenme eksikliklerini gidermek amacıyla hazırlanmıştır. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı İYEP hakkında ve uygulama sürecine yönelik sınıf öğretmeni görüşlerini ortaya koymaktır. Çalışma nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim kapsamında, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Van ili Edremit ilçesindeki köy ve merkez okullarında İYEP’te daha önce görev almış 6 sınıf öğretmeniyle yürütülmüştür. Çalışma verileri yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile toplanmış ve toplanan veriler içerik analizi yoluyla çözümlenmiştir. Çalışmada, program saatlerinin kısıtlı, süreçte veli desteğinin yetersiz ve öğrenci devamsızlıkların olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Katılımcıların programın geliştirilmesi için getirdiği öneriler ise kaynakların zenginleştirilmesi, saat kısıtlamasının kaldırılması ve başka derslerin de programa dâhil edilmesi yönündedir.
Publisher
Sinirsiz Egitim ve Arastirma Dergisi
Subject
Cell Biology,Developmental Biology,Embryology,Anatomy
Reference25 articles.
1. Avlukyarı, N. T. (2019). İlkokullarda yetiştirme programı (İYEP)’in öğretmen ve yöneticiler tarafından değerlendirilmesi: Mersin İli Tarsus İlçesi örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans tezi), Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sakarya.
2. Aydın S. ve Yakar, L. (2020). İlkokullarda yetiştirme programında (İYEP) karşılaşılan sorunlar, paydaşlarına olan katkıları ve çözüm önerileri. Trakya Eğitim Dergisi, 10(3), 795-814.
3. Balantekin, Y. (2020). İlkokullarda yetiştirme programı (İYEP) Türkçe dersinin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi: bir karma yöntem araştırması. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 18 (1), 153-184.
4. Creswell, J. W. (2007). Qualitative inquiry ve research design: Choosing among five approaches. Thousand Oaks: Sage.
5. Erkoca, M. (2021). Uzaktan eğitim sürecinde öğrenci ilgisi-Bir çalışma. Açık öğretim Uygulamaları ve Araştırmaları Dergisi, 7(1), 148-163.