THE HISTORICAL BACKGROUND OF CRITICAL PEDAGOGY

Author:

AYBAR Özkan1,KANTARCI BİNGÖL Zeynep2

Affiliation:

1. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ, SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ

2. MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ, FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ, FELSEFE BÖLÜMÜ, FELSEFE PR.

Abstract

Bu makale eleştirel pedagojinin tarihsel dayanaklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Eleştirel pedagoji olarak bilinen eleştirel yönelimli eğitim felsefesinin savunuculuğu Marksizim ve eleştirel teorinin etkisinde kalan Antonio Gramsci, Henri Giroux, Ivan Illich ve Paulo Freire gibi eğitim üzerine çalışan filozof ve düşünürler tarafından yapılmaktadır. Eleştirel pedagojinin temel kaynağını, Frankfurt Okulu filozoflarınca ortaya konulan Aydınlanmayı ve pozitivizmi eleştiren, eleştirel teori oluşturmaktadır. Eleştirel teorinin başlıca ilgisi çağındaki siyasi, sosyal ve ekonomik hareketler ve mücadelelerdir, doğrudan eğitime yönelmemiştir. Ama onların ortaya koymuş olduğu problemler ve tespitler eğitim ile de ilgili olduğu için bu durum eleştirel pedagoji ile yollarının kesişmesine neden olmuştur. Çünkü özellikle eğitimin siyasal boyutuna işaret eden eleştirel pedagoji, bilgi ve iktidar arasındaki ilişkiye, bunun genelde eğitime ve özelde okula yansımasına, toplumdaki yankılarına dikkat çekmiştir. Bu nedenle eleştirel pedagoji köklerini eleştirel teoride bulmakta ve ondan ilham almaktadır.

Publisher

Sinirsiz Egitim ve Arastirma Dergisi

Subject

Cell Biology,Developmental Biology,Embryology,Anatomy

Reference47 articles.

1. Adorno, T. (2016). Kültür Endüstrisi Kültür Yönetimi. (Çev. Nihat Ülner & Mustafa Tüzel). İstanbul: İletişim Yayıncılık.

2. Aksakallı, A. & Salar, R. & Turgut, Ü. (2018). “Eleştirel Pedagoji İlkelerine Göre Yapılan Fen Öğretiminin Öğrencilerin Akademik Başarılarına Etkisi”. Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 6, Sayı: 6, 961-971.

3. Akyüz, H. (2004). “Eleştirel Toplumsal Kuram Ve Jürgen Habermas”. Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı: 10, 1-10.

4. Aliyeva, T. (2011). Lev Vygotsky'nin Bilişsel Gelişim Teorisi Açısından Çocuklarda Dini Gelişim. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Erciyes Üniversitesi SBE.

5. Aslan, M. & Kozikoğlu, İ. (2015). “Pedagojik Formasyon Eğitimi Alan Öğretmen”. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Cilt: 15, Sayı: 1, 1-14.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3