Affiliation:
1. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Fen eğitiminde uygulamalı etkinliklerin incelenmesi, eğitimin dinamik yapısı ile örtüşen fen programlarında gelişme ve iyileştirmeye olanak sağlayan reformları zorunlu kılmaktadır. 2020 yılının başından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminin bir sonucu olan uzaktan eğitim, fen eğitimini de etkilemiş ve bu dönemde yapılan çalışmalar önem kazanmıştır. Özellikle uzaktan eğitim sürecinde araştırma inceleme yaklaşımlarının fen öğrenimi üzerindeki etkilerinin araştırılması alanyazına önemli bir katkı olarak değerlendirilebilir. Bu doğrultuda araştırma, altıncı sınıf fen bilimleri dersinde yönlendirilmiş araştırma inceleme yaklaşımının okuduğunu anlama becerilerinin etkileri kontrol edildiğinde öğrencilerin başarısına ve kalıcılığına etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın örneklemini bir devlet okuluna devam eden altıncı sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrenciler deney ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Deney grubunda yönlendirilmiş araştırma inceleme yaklaşımı, kontrol grubunda ise klasik yöntem kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak geliştirilen Vücudumuzdaki Sistemler Başarı Testi, öğrencilerin başarılarını belirlemek için her iki gruba son test ve geciktirilmiş son test olarak uygulanmıştır. Sonuç olarak okuma becerilerinin istatistiksel olarak kontrol edildiği uzaktan eğitim sürecinde uygulanan araştırma inceleme yaklaşımının öğrencilerin fen bilimleri dersindeki başarılarını klasik uygulamaya göre arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
Publisher
Trakya Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi
Subject
Marketing,Strategy and Management,General Materials Science,Media Technology
Reference39 articles.
1. 1. National Research Council. National Science Education Standards. The National Academies Press: Washington, DC, 1996; pp. 25-38. https://doi.org/10.17226/4962.
2. 2. National Research Council. Inquiry and the National Science Education Standards: A Guide for Teaching and Learning. The National Academies Press: Washington, DC, 2000; pp. 11-45. https://doi.org/10.17226/9596.
3. 3. Bybee, R.W. Achieving scientific literacy: From purposes to practices. Portsmouth: Heinemann, NH, 1997; pp.92-101.
4. 4. Bowman, B. T. Math, science and technology in early childhood education. American Association for the Advancement of Science: Washington, DC, 1998; pp. 3-5.
5. 5. Marzano, R. J.; Kendall J. S. The New Taxonomy of Educational Objectives, 3rd ed.; Corwin Press: Thousand Oaks, CA, 2007; pp.58-115.
Cited by
1 articles.
订阅此论文施引文献
订阅此论文施引文献,注册后可以免费订阅5篇论文的施引文献,订阅后可以查看论文全部施引文献