Abstract
Araştırmada okul öncesi dönemi beş yaş grubu çocukların çevre sorunları ile ilgili algılarının ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma bir nitel yöntem deseni olan olgubilim (fenomenoloji) ile yürütülmüştür. Araştırmaya üç farklı devlet anaokulunda eğitim gören 5 yaş grubundan toplamda 60 çocuk dahil edilmiştir. Veriler çiz-anlat yöntemi ve yarı yapılandırılmış görüşmeler ile toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde içerik ve betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada öğrencilerin çevre sorunlarına ilişkin algılarının çevre sorunu olarak gördükleri durumlar, çevre sorunlarının sebepleri ve çevre sorunlarının çözümü için yapılması gerekenler olmak üzere üç kategoriden oluştuğu tespit edilmiştir. Araştırmada çocukların bu üç kategoriden en fazla çevre sorunları kategorisinde algıya sahip oldukları, bu sırayı çevre sorunlarının sebepleri ve çevre sorunlarının çözümü için yapılması gerekenlerin takip ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Öğrenciler çevre sorunu olarak en fazla etraftaki çöpleri, hayvan ölümlerini, hava kirliliğini, deniz kirliliğini, yeşil alan kirliliğini; çevre sorunlarının sebepleri olarak en fazla etrafa çöp atılmasını, bilinçsiz ağaçkesimini ve denizlere çöp atılmasını; çevre sorunlarının çözümü için yapılması gerekenlerle ilgili en fazla çöplerin toplanmasını, çöplerin çöpkutusuna atılmasını algılamaktadırlar. Ayrıca çocukların çevre sorunları algılarında her üç kategoride de etraftaki çöpler birinci sırada yer almaktadır. Araştırmada çocukların algılarının gelişmesi için okul öncesinde verilen çevre eğitiminde öğretmenlerin farklı yöntem ve teknikleri kullanmaları önerilmiştir.
Publisher
Trakya Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi
Subject
Marketing,Strategy and Management,General Materials Science,Media Technology
Reference72 articles.
1. Akbayrak, N., &Kuru-Turaşlı, N. (2017). Oyun temelli çevre etkinliklerinin okul öncesi çocukların çevresel farkındalıklarına etkisinin incelenmesi. Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi, 1(2), 239-258.
2. Akın, G. (2006). Küresel ısınma, nedenleri ve sonuçları. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi, 46(2), 29-43.
3. Altınsoy, F. (2018). Okul öncesi dönem çocuklarında çevre kirliliği farkındalığı oluşturmada geleneksel öğretim ve teknoloji destekli yöntemlerin karşılaştırılması (Yayınlanmamış yüksek lisan tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
4. Altunışık, R.,Çoşkun, R., Yıldırım, E. ve Bayraktaroğlu, S. (2010). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri (6.Baskı). Sakarya: Sakarya Kitabevi.
5. Artut, K. (2010). Okul öncesinde resim eğitimi (5. Baskı). Ankara: Anı Yayıncılık.