Affiliation:
1. BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ, BİNGÖL TEKNİK BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU
2. ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu çalışmanın amacı, farklı öğrenme ortamlarında düzenlenen öğrenme etkinliklerinin öğrenenlerin sosyal bulunuşluk, öğrenme ve memnuniyet düzeylerine etkisini incelemektir. Eğitsel videolar, doğru-yanlış eşleştirme, soru-cevap, sohbet ve tartışma gibi çeşitli öğrenme etkinlikleri kullanılarak altı haftalık bir uygulama süreci boyunca yaygın olarak kullanılan bir öğrenme yönetim sistemi ve sosyal paylaşım ortamını kullanan iki ayrı grup üzerinde deneysel çalışma yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, bir devlet üniversitesinin lisans programına kayıtlı 64 öğrenci oluşturmaktadır. Deneysel işlem için iki farklı öğrenme ortamı tasarlanmıştır. Bu çalışmada, sosyal bulunuşluk algısı, başarı durumu ve memnuniyet seviyesi olmak üzere üç değişken ile ilgili veriler toplanmıştır. Sosyal bulunuşluk algısını ölçmek için "sosyal bulunuşluk ölçeği", memnuniyet seviyesini ölçmek için "memnuniyet ölçeği" ve öğrenme düzeyini belirlemek için "akademik başarı testi" kullanılmıştır. Toplanan veriler, betimsel istatistik araçları, t-testi ve kovaryans analizi (ANCOVA) yöntemleriyle analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, öğrenme yönetim sistemi ve sosyal paylaşım ortamları öğrenenlerin sosyal katılım algısı, memnuniyet düzeyi ve akademik başarı düzeyi açısından genel olarak farklılık göstermemektedir. Madde bazında öğrenme yönetim sistemi lehine memnuniyet düzeyinde farklılaşma gözlemlenirken, sosyal paylaşım ortamında grup arkadaşlarıyla iletişim ve etkileşim açısından bir farklılaşma bulunmaktadır. Ayrıca, öğrenme yönetim sistemi ortamında öğrencilerin akademik başarıları ile sosyal katılım algısı arasında pozitif bir ilişki bulunurken, sosyal paylaşım ortamında herhangi bir ilişki gözlemlenmemiştir. Bu nedenle, benzer etkinliklerin farklı ortamlarda uygulanması, sosyal katılım algısı, memnuniyet düzeyi ve başarı seviyelerinde farklılıklara yol açmamaktadır. Ancak, ortamların özelliklerine bağlı olarak bu değişkenler arasında farklılıklar oluşabilir. Bu nedenle, ortamların güçlü yönlerinin birleştirilmesiyle bu değişkenler arasında olumlu etkileşim sağlanması önemlidir. Bu şekilde, bu değişkenler arasında olumlu bir etkileşim sağlamak için ortamların güçlü yönleri birleştirilmelidir.
Reference56 articles.
1. Antheunis, M.L., Schouten, A.P., & Krahmer, E.J. (2016). The Role of Social Networking Sites in Early Adolescents’ Social Lives. The Journal of Early Adolescence, 36, 348 - 371.
2. Bardakcı, S. (2010). Çevrimiçi öğrenme ortamında algılanan sosyalleşme ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 43(1).
3. Bilgin, H. (2013). Students’ CALLing: Blended language learning for students. Blended learning in English language teaching: Course design and implementation, 207.
4. Coates, H., James, R. and Baldwin, G. (2005). A critical examination of the effects of learning management systems on university teaching and learning, Tertiary Education and Management, 19-36.
5. Cochrane, T., and Bateman, R. (2010). Smartphones give you wings: Pedagogical affordances of mobile Web 2,0. Australasian Journal of Educational Technology, 26(1), 1-14.