Affiliation:
1. Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gastroenteroloji Bilim Dalı, Çorum
2. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Hematoloji Bilim Dalı, Ankara
Abstract
Giriş ve Amaç: Helicobacter pylori tüm dünyada ve Türkiye'de en yaygın kronik enfeksiyon etkenidir ve ülkemizdeki prevalansı %80'ler civarındadır. Öncelikle mide mukozasına tutunarak çeşitli gastroduodenal hastalıklara yol açmaktadır. Peptik ülser, gastrik MALT lenfoma, gastrik adenokanser gibi hastalıkları artırdığı bilinmekle birlikte, astım, eozinofilik özofajit ve çölyak hastalığı gibi bazı hastalıklara karşı da koruyucu olabileceği düşünülmektedir. Biz de bu çalışmamızda kliniğimizde takipli çölyak hastalarında Helicobacter pylori sıklığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya histolojik inceleme ile tanı almış 90 çölyak hastası dahil edildi. Kontrol grubu olarak herhangi bir nedenle üst gastrointestinal sistem endoskopileri yapılarak biyopsileri yapılmış 108 hasta alındı. Hasta ve kontrol gruplarına ait veriler retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Çölyak hastaları arasında Helicobacter pylori 90 hastadan 37’sinde (%41.1) pozitif, kontrol grubunda 108 hastadan 63’ünde (%58.3) pozitif saptandı. Çölyak hasta grubunda Helicobacter pylori sıklığı kontrol grubuna oranla anlamlı olarak daha azdı (p: 0.016). Sonuç: Çölyak hastalığı olanlarda Helicobacter pylori sıklığı literatür verileriyle de uyumlu olarak olmayanlara göre anlamlı düzeyde düşük saptanmıştır. Bu durum Helicobacter pylori varlığının çölyak hastalığı üzerine koruyucu etkileri olabileceği yönündeki fikirleri desteklemektedir. Bu ilişkinin netleştirilmesi ve olası mekanizmaların belirlenebilmesi için ileri çalışmalara halen ihtiyaç duyulmaktadır.
Publisher
Turkish Journal of Academic Gastroenterology
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference20 articles.
1. 1. Caio G, Volta U, Sapone A, et al. Celiac disease: a comprehensive current review. BMC Med 2019;17:142.
2. 2. Demirçeken FG. Gluten enteropatisi (çölyak hastalığı): Klasik bir öykü ve güncel gelişmeler. Güncel Gastroenteroloji. 2011;15:58-72.
3. 3. Singh P, Arora A, Strand TA, et al. Global prevalence of celiac disease: Systematic review and meta-analysis. Clin Gastroenterol Hepatol 2018;16:823-36 e2.
4. 4. Kaya M, Şipal S, Polat U, Sezikli M. Frequency of vitamin D deficiency and osteoporosis in celiac patients. Kocaeli Med J. 2019;8:80-8.
5. 5. Hujoel IA, Reilly NR, Rubio-Tapia A. Celiac disease: Clinical features and diagnosis. Gastroenterol Clin North Am 2019;48:19-37.