Abstract
Bu makale, İran'ın geçmişine yönelik siyaset, savaş ve ekonomi odaklı geleneksel kronolojilere meydan okumak amacıyla son bin yılda İran'da meydana gelen iklim olaylarının bir kronolojisini sunmaktadır. İran ve komşu bölgelerdeki, özellikle de Osmanlı İmparatorluğu'ndaki iklim tarih yazımından elde edilen bilgilerden yararlanarak, dört iklimsel soğuma dönemi, İran'daki iklimle ilgili çevresel süreçlerin, görünüşte onları yöneten imparatorlukların politikalarından daha uzun süre daha fazla insanı nasıl etkilediğini göstermektedir. Dolayısıyla bu makale, ileride yapılacak ampirik araştırmalarla burada ileri sürülen varsayımların doğrulanabilmesi, revize edilebilmesi ya da tamamen reddedilebilmesi için iklimi İran tarihçilerinin gündemine daha net bir şekilde yerleştirmeyi amaçlamaktadır. Dahası, makale İran'ı çevre ve küresel tarih alanındaki daha geniş tartışmalara dahil etmeyi amaçlamaktadır.
Reference12 articles.
1. Brooke, John L., Climate Change and the Course of Global History: A Rough Journey, Cambridge University Press, Cambridge 2014.
2. Bulliet, Richard W., Cotton, Climate, and Camels in Early Islamic Iran: A Moment in World History, Columbia University Press, New York 2009.
3. Carey, Mark, Philip Garone, Adrian Howkins, Georgina H. Endfield, Lawrence Culver, Sam White, Sherry Johnson ve James Rodger Fleming, “Forum: Climate Change and Environmental History” Environmental History, 19 (2014), s. 281-364.
4. Davis, Mike, Late Victorian Holocausts: El Niño Famines and the Making of the Third World, Verso, London 2001.
5. Erler, Mehmet Yavuz, Osmanlı Devleti’nde Kuraklık ve Kıtlık Olayları (1800–1880), Libra Kitap, İstanbul 2010.