Görsel Sanatlar Öğrencilerinin Bakışıyla Okulda Bir Gün: Storyboard Uygulaması

Author:

ARSLAN Suzan1ORCID

Affiliation:

1. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ

Abstract

Storyboard bir hikâyenin bir dizi panele ayrı ayrı resimlenmesini ifade eder. Araştırmada, Resim-İş Öğretmenliği Grafik Tasarım VI Anasanat atölye dersinde “okulda bir gün” konulu storyboard uygulamasından yola çıkılmıştır. Araştırmanın amacı, Resim-İş Öğretmenliği Grafik Tasarımı VI Anasanat Dalı öğrencilerinin okula bakışları çerçevesinde, okulda bir gün konulu storyboard çalışmalarıyla ilgili görüşlerini ortaya koymaktır. Bu araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Katılımcılar dördüncü sınıf Resim-İş Öğretmenliği Grafik Tasarım VI dersini alan altı öğrenciden oluşmaktadır. Veriler, öğrencilerin storyboard çalışmaları ve yarı-yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın verileri tümevarımsal olarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda “okula bakış açısı”, “okul yaşantısının görselleştirilmesi” ve “storyboard deneyimine yönelik görüşler” olarak üç ana tema ve alt temalar elde edilmiş ve bu yönde bulgulanmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin okulu meslek kazandıran, geleceğe hazırlayan, kendine yetebilmeyi öğreten ve hayatlarında devamlı yer alan bir kurum olarak gördükleri ortaya çıkmıştır. Öğrenciler günlük okul yaşantılarını genel olarak; sabah hazırlık- okula gelme- sınıf/atölyede ders- kantin/yemekhanede yemek yeme-sınıf/atölyede ders- çıkış biçiminde ana hatlarıyla görselleştirdikleri ve okulun biçimsel organizasyonunun yansıttıkları görülmüştür. Okul yaşantısına dair storyboard uygulamasının öğrencilerde okul yaşantısını düşündürdüğü ve tasarımsal olarak deneyim elde ettikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ortaya çıkan sonuçlar alanyazın ve benzer araştırmalarla tartışılmış ve bu doğrultuda çeşitli öneriler sunulmuştur.

Publisher

Inonu University

Subject

Computer Networks and Communications,Hardware and Architecture,Software

Reference24 articles.

1. Akdeniz, S. (1990). Eğitim sosyolojisi, toplumumuz-eğitimimiz. İstanbul: MÜ İlahiyat Fakültesi Vakfı Yayınları.

2. Aydın, H. (2012). Felsefi temeller ışığında yapılandırmacılık. Ankara: Nobel Yayıncılık.

3. Aydın, M. (1987). Eğitim sosyolojisi seçme yazılar. Ankara: Hacettepe Üniversitesi

4. Creswell, J. W. (2012). Educational research: Planning, conducting, and evaluating quantitative and qualitative research. MA: Pearson.

5. Çetiner, N. (2014). Storyboard’un fı̇lm yapım sürecı̇ne katkısı, görsel algı (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). İstanbul Arel Üniversitesi, İstanbul, Türkiye.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3