Affiliation:
1. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
2. ÜSKÜDAR ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ, FİZYOTERAPİ VE REHABİLİTASYON BÖLÜMÜ
Abstract
Amaç: Çalışmamızın amacı lisans öğrencilerinde COVID-19 pandemi döneminde problemli internet kullanımlarının fiziksel aktivite, kas iskelet sistemi ağrısı ve sağlıklı yaşam biçimi davranışları üzerine etkisini araştırmaktır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 18-25 yaşları arasında toplam 131 öğrenci dahil edildi. Çalışmada öğrencilerin internet kullanımı, fiziksel aktivite, kas-iskelet ağrısı ve sağlıklı yaşam tarzı davranışları sırasıyla Young İnternet Bağımlılık Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa), İskandinav Kas İskelet Sistemi Anketi ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II kullanılarak değerlendirildi. Veriler “Google Forms” aracılığı ile online anket tekniği ile toplandı.
Bulgular: Problemli internet kullanımı olanların fiziksel aktivite düzeyleri, olmayan gruba göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde düşüktü (p=0.014). Problemli internet kullanımı olanların boyun, dirsekler, sırt ve el/el bilekleri bölgeleri daha ağrılı ve işlevsellikleri daha kısıtlı bulundu. Problemli internet kullanımının sağlıklı yaşam biçimi davranışını olumsuz etkilemediği tespit edildi.
Sonuç: Problemli internet kullanımı, fiziksel aktivite seviyeleri üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir ve kas-iskelet sistemi ağrılarına katkıda bulunabilir.
Publisher
Bandirma Onyedi Eylul Universitesi Saglik Bilimleri ve Arastirmalari Dergisi
Reference39 articles.
1. Ammar, A., Brach, M., Trabelsi, K., Chtourou, H., Boukhris, O., Masmoudi, … Hoekelmann, A. (2020). Effects of COVID-19 Home Confinement on Eating Behaviour and Physical Activity: Results of the ECLB-COVID19 International Online Survey. Nutrients, 12(6), 1583. doi:10.3390/nu12061583
2. Anlayışlı, C. (2019). Lise Öğrencilerinde İnternet Bağımlılığı ve Depresyonun Cinsiyet, Akademik Başar. Uluslararasi Kibris Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi, 97-1. doi:10.22559/folklor.977
3. Aslan, E., Yazıcı, A. (2016). Internet Addiction Among University Students and Related Sociodemografic Factors. Journal of Clinical Psychiatry, 19(3), 109-117. doi:10.5505/kpd.2016.03511
4. Bahar, Z., Beşer, A., Gördes, N., Ersin, F., Kıssal, A. (2008). Sağlıklı yaşam biçimi davranışları ölçeği II’nin geçerlik ve güvenirlik çalışması. Cumhuriyet Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 12(1), 1-13.
5. Balta, Ö. Ç., Horzum, M. B. (2008). The factors that affect internet addiction of students in a web based learning environment. Ankara University Journal of Faculty of Educational Sciences (JFES), 41(1), 187-205.