Affiliation:
1. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, PROTETİK DİŞ TEDAVİSİ (DR)
2. İSTANBUL MEDİPOL ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
3. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ
Abstract
Doğumsal bir anamoli olan dudak damak yarıkları, çevresel ve genetik gibi birçok faktörün sebep olmasıyla oluşur ve bireylerde çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Bunlar arasında konuşma güçlüğü, beslenme sorunları, estetik deformiteler ve psikososyal zorluklar yer alır. Tedavisi için multidisipliner bir yaklaşım gerekmektedir. Plastik cerrahlar, ortodontistler, kulak burun boğaz uzmanları, diş hekimleri ve konuşma terapistleri gibi uzmanlar arasında iş birliği yapılmalıdır.
Bu olgu sunumunda fonksiyonel sıkıntılarını, estetik kaygılarına kıyasla göz ardı eden ve bu durumun psikolojisini etkilediğini belirten 35 yaşındaki kadın hastaya hem fonksiyonu geri kazandıracak hem de estetik olarak hastayı tatmin edecek bir protez planlaması yapılmıştır. Akrilikle desteklenen hibrit protezle hastanın hem dudak desteği sağlanmış hem de uygulanan implantlar sayesinde hareketli protez kullanmak zorunda kalmadan hastanın çiğneme ve konuşma ile sorunları giderilmiştir. İmplant destekli hibrit protezler, sabit protezler sınıflandırmasında yer alır. Günümüzde hem hastalar hem de diş hekimleri tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Publisher
Bandirma Onyedi Eylul Universitesi Saglik Bilimleri ve Arastirmalari Dergisi
Reference16 articles.
1. Akay, C., Karakış, D., Yaluğ, S. (2014). Dudak damak yarıklı hastalarda estetik ve fonksiyonel protetik rehabilitasyon. Ankara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dergisi, (Supplement 9), 54-60.
2. Blume, O., Back, M., Born, T., Donkiewicz, P. (2019). Reconstruction of a unilateral alveolar cleft using a customized allogenic bone block and subsequent dental ımplant placement in an adult patient, Journal of Oral Maxillofacial Surgery, e1-11.
3. Buğurman, B., Türker, Ş. B. (2007). Dudak ve damak yarıklı hastalar: etyoloji, embriyoloji, sınıflandırma ve klinik bulgular. Akademik Dental Dişhekimliği Dergisi, 9, 41-4.
4. Bural, C., Geçkili, O. (2016). Hybrid dentures. Turkiye Klinikleri Journal of Prosthodontic Dentistry-Special Topics, 1(1), 45- 52.
5. Filho, J. F. F., Almeida, A. L. P. F. (2013). Aesthetic analysis of an ımplant-supported denture at the cleft area, The Cleft Plate- Craniofacial Journal, 50(5), 597-602.