ASURLU TÜCCARLARIN ANADOLU’DAKİ SÖMÜRGE FAALİYETLERİ

Author:

Arslantaş Yüksel1,Miğal Serdar2ORCID

Affiliation:

1. FIRAT ÜNİVERSİTESİ

2. Fırat Üniversitesi

Abstract

Kendi sınırlarının ötesinde toprak ve ekonomik çıkar peşinde koşan devletler, farklı yöntemlerle amaçlarına ulaşmaya çalışmıştır. Bu sistemlerden birisi de baskı ve şiddetten uzak, başka ülkelerin hammadde kaynaklarını, ekonomik etkinliklerini kontrol ederek yapılan ticari sömürgeciliktir. Egemenlik alanını genişletmek, maddi niteliğini arttırarak daha nüfuzlu bir hale ulaşmak isteyen uluslar, ekonomik çıkarlarını ön planda tutarak sömürge arayışı içerisine girmiştir. Bu devletlerarasında yer alan Asurlular, sayısız ulusları bağrına basan Anadolu’da, ticaret ile başladığı kâr elde etme amacını sömürgeciliğe dönüştürmüştür. Asurlular, bu politikayı uygulayarak Anadolu’nun siyasi, sosyal, psikolojik ve ekonomik durumunun etkisiyle ortaya çıkan boşluğu doldurmuştur. Yani siyasi bir egemenlik altına alınmadan, ekonomik olarak sömürge haline getirilen Anadolu’nun sosyoekonomik yapısına yön vermiştir. Bu yönde çalışmanın amacı, devletlerin yalnızca savaşlar sonucunda yeterli güce sahip olmayan milletleri kontrol alına alıp sömürgeler oluşturmadığını, ekonomik ilişkileri ön planda tutup, iktisadi kaynaklara el koyma faaliyetlerini de kullanarak yayılmacı bir politika izlediğini ifade etmektir. Yani Anadolu topraklarının Asurlu tüccarlar tarafından alışılagelmiş himaye anlayışı dışında sömürüldüğünü ortaya koymaktır. Çalışmada Asurlu tüccarların Anadolu’da bulunan hammadde kaynaklarına yaklaşımları, yerli halk ve beyler ile olan ticari ilişkilerinin sömürgeciliği meydana getirme süreci eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir.

Publisher

Akademik Press

Reference49 articles.

1. ALADAĞ, Ö. (2018), “Sömürgecilik ve Harita”, 5. Uluslararası Sosyal Beşeri ve İdari Bilimler Sempozyumu, 25-26-27 Ekim 2018, İstanbul, Erişim Adresi: https://www.academia.edu/41975544/s.121.

2. ALBAYRAK, İ. (2006), Kültepe Tabletleri IV, Ankara, Türk Tarih Kurumu Yayınları.

3. ALPARSLAN, M. (2010), Eski Anadolu’da Ticaret (M.Ö. II. Binyıl), İstanbul, Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü Yayınları.

4. AKURGAL, E. (1997), Anadolu Kültür Tarihi, Akara, Tübitak Popüler Bilim Kitapları.

5. AKURGAL, E. (2020), Anadolu Uygarlıkları, Ankara, Phoneix Yayınları.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3