Affiliation:
1. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Bu makalede Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS), neoliberal yönetişimin bir aracı olarak ele alınmaktadır ve Türkiye’deki KSS pratiği bu çerçeveden incelenmektedir. Makale, dört eksen temelinde KSS’nin neoliberal yönetişimin bir aracı olarak değerlendirilebileceğini ileri sürmektedir: Birincisi, KSS neoliberal politikaların ‘minimal devlet’ savının tamamlayıcısı olarak ele alınabilir. İkincisi, KSS faaliyetlerinin uluslararası kuruluşların yardımıyla yerel ekonomileri küresel, neoliberal ekonomiye entegre etmede önemli bir işlevi vardır. Üçüncüsü, KSS faaliyetleri neoliberalizmin finansal, ekolojik ve meşruiyet krizine bir çözüm olarak sunulmaktadır. Dördüncüsü, KSS’nin hayırseverlik boyutu, neoliberal ekonominin olumsuz etkileriyle başa çıkma stratejisi olarak görülebilir.
Publisher
Dumlupinar University Journal of Social Sciences
Subject
General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science
Reference55 articles.
1. Akdoğan, N., Gülhan, O. ve Aktaş, M. (2017). The relationship between corporate social responsibility reporting and corporate governance: evidence from Turkish banking sector. Journal of Modern Accounting and Auditing, 13(5), 181-195.
2. Ar, A. Y. (2021). Corporate social responsibility. P. Harris, A. Bitonti, C. S. Fleisher, A. S. Binderkrantz (Ed). The Palgrave encyclopedia of interest groups, lobbying and public affairs içinde. Cham: Palgrave Macmillan.
3. Ayhan, B. (2009). Siyasal iktisat ve kurumsal sosyal sorumluluk. Yönetim Araştırmaları Dergisi, 9 (2), 173-187.
4. Barthold, C. (2013). Corporate social responsibility, collaboration and depoliticisation. Business Ethics: A European Review, 22(4), 393-403.
5. Bekmen, A. (2016). Sermayenin "Etik" inşası küresel üretim ve kurumsal sosyal sorumluluk. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi.