Hindistan-Bangladeş Sınırında Güvenlik Sorunları ve Sınır Cinayetleri

Author:

YALÇINKAYA Alaeddin1ORCID,SAMİHA Subah Mutahhara2ORCID

Affiliation:

1. Marmara University, Faculty of Political Sciences

2. MARMARA UNIVERSITY

Abstract

Hindistan-Bangladeş sınırı, dünyanın en savunmasız ve en sorunlu sınırlarından biridir. Hindistan Sınır Güvenlik Gücü (BSF) her fırsatta sınırdaki Bangladeş vatandaşı sivillere işkence yapmakta, kaçırmakta veya ateş açarak öldürmektedirler. BSF görevlileri, zaman zaman yasadışı bir şekilde Bangladeş topraklarına geçerek sınır bölgesindeki köylerde evlere girip saldırılar düzenlemektedirler. Bu sorunlar, Bangladeş’in sınır güvenliği ve sınır bölgesi sakinleri için büyük bir tehdit olarak görülmektedir. Hemen her sınırdaş komşu ülkelerde yasal veya yasa dışı geçiş konusunda sorunlar yaşanmasına karşın katliam derecesine varan uygulamalar pek bilinmemektedir. Hindistan resmi görevlilerinin programlı ve kararlı olan bu eylemleri, diğer ulusal ve uluslararası düzenlemeler yanında BM 1948 İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine göre de insanlık dışı muamele olarak kabul edilmektir. Bu çalışmada, Bangladeş ve Hindistan sınırında insan hakları açısından ciddi ihlal oluşturan güvenlik sorunları ele alınmaktadır. BSF görevlileri tarafından sınır bölgesinde yaşayan veya sınırdan geçen Bangladeş vatandaşlarının öldürülmesinin önde gelen nedenleri üzerinde durulmakta, bu sınır cinayetlerinin ikili ilişkilerde etkisi incelenmektedir. Yaşanan olayların aynı zamanda ağır insan hakları ihlali olduğu dikkate alınarak sorunun ikili görüşmelerle çözülmemesi durumunda uluslararasılaşma boyutuna işaret edilmektedir. Çalışma, iki ülke arasında, uluslararası hukukun açık hükümlerine aykırı uygulamaları incelemekte olduğundan vaka çalışması yöntemi uygulanmış, bu kapsamda içerik analizi de yapılmıştır. Araştırma çerçevesinde her ne kadar rakamlar zikredilmişse de araştırmanın nitel araştırma özelliği baskındır. Söz konusu hukuk ihlallerinin, Hindistan’ın her yönüyle baskın olduğu siyasal ilişkilerin gölgesinde kalması, makalenin temel konusunu teşkil etmektedir. Bu ihlallerin hukuki çerçevesini ortaya koymak, ikili görüşmelerle çözüm önerisini vurgulamak ve özellikle Türkçe literatürde önemli bir boşluğu doldurmak makalenin önde gelen amaçlarındandır.

Publisher

Dumlupinar University Journal of Social Sciences

Subject

General Earth and Planetary Sciences,General Environmental Science

Reference28 articles.

1. Abedin, M.J. (2021). India-Bangladesh border: An analysis of security issues”. European Journal of Social Sciences Studies. VI(6), 112-129.doi:10.46827/ejsss.v6i6.1150.

2. Abrar, CR (2020). Bangladeş Varot Şimante Hotta (Bangladeş-Hindistan sınırında öldürme), The Daily Star Bangla, 19.01.2020, blm. Openion, https://bangla.thedailystar.net/node/131665 Erişim Tarihi: 31.01.2023.

3. Adams, B. (2011). India’s Shoot-to-Kill Policy on the Bangladesh Border, The Guardian, 23.01, blm. Opinion, https://www.theguardian.com/commentisfree/libertycentral/2011/jan/23/india-bangladesh-border-shoot-to-kill-policy Erişim Tarihi: 31.01.2023.

4. Ahmed, T. (2015). Cause and Consequences of Border Killing between Bangladeseha and India. Norwegian University. Norwegian University, Faculty of Social Sciences Department of International Environment and Development Studies, Master Thesis.

5. Al, A. ve Katıtaş, G. (2020). UPE: Var olanın farkedilişi. Uluslararası politik ekonomi içinde (3-46) Der.: Arzu Al, Meral Balcı, İmam Bakır Kanlı. Ankara: Savaş Yayınevi.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3