Affiliation:
1. KÜTAHYA DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ
2. ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ
Abstract
Günümüzde neredeyse tüm ülkeler yoksulluk ve göç ile mücadele etmekte, bu problemlere çözüm geliştirmeye çalışmaktadır. Bu araştırma, Türkiye’de kamu harcamaları ve yoksulluğun iç göç üzerindeki mekânsal etkilerini incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Bulgulara göre yoksulluk alınan göçü azaltmakta, özellikle komşuluk ilişkisi içerisindeki bölgelerde itici bir faktör olarak gözlemlenmektedir. Bunun yanında ihracat miktarı, işgücüne katılım oranı, nüfus artış hızı ve kamu harcamalarının GSYİH içerisindeki payı alınan göçü pozitif yönlü etkilemektedir. Ayrıca bu ilişki referans bölgeler ile bu bölgelere komşuluk ilişkisi içerisinde bulunan birimler itibariyle de gözlemlenmektedir. Araştırma sonuçları, göç ve yoksullukla mücadele kapsamında uygulanacak kamu politikalarına ve ilgili literatüre ampirik katkı sağlamaktadır.
Publisher
Dumlupinar University Journal of Social Sciences
Reference104 articles.
1. Akan, Y. ve Arslan, İ. (2008). Göç ekonomisi Türkiye üzerine bir uygulama. Bursa: Ekin Yayınevi.
2. Akyıldız, İ. E. ve Ertürk, E. (2021). Lee kuramı perspektifinden kırdan kente göçün mekaniği: Bursa örneği. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 30(2), 1-17.
3. Amini, S., Delgado, M.S., Henderson, D.J. ve Parmeter, C.F. (2012). Fixed vs random: The hausman test four decades later. B.H. Baltagi, R. Carter Hill, W.K. Newey, and H.L. White, (Eds.) Essays in Honor of Jerry Hausman (Advances in Econometrics, Vol. 29) içinde (ss.479-513). Bingley: Emerald Group Publishing Limited.
4. Anselin, L. (1988). Lagrange multiplier test diagnostics for spatial dependence and spatial heterogeneity. Geographical analysis, 20(1), 1-17.
5. Anselin, L. (1989). What is special about spatial data? Alternative perspectives on spatial data analysis. Technical Report (89-4). Santa Barbara, CA: National Center for Geographic Information and Analysis University of California.