Affiliation:
1. Süleyman Demirel Üniversitesi
Abstract
Yönetimbilim kapsamında yönetim teknolojisi bilimsel araştırma konusu edilmediği gibi, kullanımı noktasında da sorunlar bulunmaktadır. Yalın anlamda yönetim teknolojisi, “yönetim olgusunun teknik bilgisi ve uygulaması hakkında” sözlemde bulunmak ve konuşma yapmak veya yönetim tekniği ve uygulama “logos”unu ifade etmektir. Ziyadesiyle, yönetimbilim üretim bilgisine ve teorisine odaklanmayı önceler. Öte yandan yönetim teknolojisi büsbütün hayatı kolaylaştırıcı araç-gereci üretme ve kullanma mantığı “lojik” olarak da tanınabilir. Ancak öz olarak yönetim teknolojisi, yönetimbilim mantığını ve tekniğini ifade eder. Temel amacı, yönetim tekniğine ve uygulamalarına dair bilgileri düzenleme, denetleme ve değerlendirme olarak nitelendirilebilir. Düzenleme betimlemeleri, tanımlamaları ve sınıflandırmaları; denetleme standartları, ilkeleri ve yönergeleri; değerlendirme araçları, gereçleri ve teknikleri esas alır. Buna bağlı yönetimbilim kapsamını ve içlemini oluşturur. O halde yönetim teknolojisi, yönetimbilimin felsefi ve bilimsel bir çalışma alanı olmayı hak etmektedir.
Yönetimbilim yazınalanında yönetim teknolojisi yönünde özel bir alan bulunmamakta ve yöntembilim çalışmalarıyla karıştırılmaktadır. Hassaten alanda yöntem, teknik, araç-gereç, uygulama vs. gibi kavramların yerli yersiz kullanılmasına ve ifade edilmesine de yol açmaktadır. Doğal olarak bu durum yönetimbiliminde uygulamayı retoriğe, pratiği teoriyi irca etme (eski halinde döndürme) tercihine itmekte, entellektüel kısırlığa sokmakta ve zihinsel çalışmalarda, retorik, felsefe ve teorilerden yadsınamaz kopuşlara yol açmaktadır.
Bu amaçla makale yönetim teknolojisinin yönetimbiliminin kopmaz bir parçası olarak, techne (teknik bilgi) ve uygulamalar hakkında yapılan sözlem (sanat bilimi) gerekleri üzerinden, yöntembilimsel bakış açılarını geliştirme ve açıklama amaçlamaktadır. Böylece yönetim teknolojisi kapsamında yapılanları anlama, söylemleri anlatma, tanıtları açıklama ve kanıtları gösterme hedeflenmektedir
Publisher
Uluslararasi Iktisadi ve Idari Bilimler Dergisi
Reference80 articles.
1. Agazzi, E. (1998). From Technique to Technology: The Role of Modern Science, Philosophy and Technology, 4(2), 80-85.
2. Agizza, R. (2001). Antik Yunan’da Mitoloji, Masallar ve Söylenceler (çev. Zühre İlkgelen). İstanbul: Arkeoloji ve Sanat Ya.
3. Akbaş, N. ve Taner, B. (2022). Yönetim Alan Yazınında Çağının Ötesindeki Bir İsim: Mary Parker Follett. Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi, 5(1), 88-108.
4. Aksay, B. ve Danışman, A. (2020). Taylor ve Bilimsel Yönetim Sistemi: Efsanevi Anlatılar ve ‘Bilimsel’ Değerlendirmeler. Yönetim ve Organizasyon Araştırmaları Dergisi, 5(1), 1-33.
5. Artun, A. (2009). Bauhaus: Modernleşmenin Tasarımı. İstanbul: İletişim Ya.