ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ SOSYAL GİRİŞİM DÜZEYİ VE YAŞAM TATMİNİ DÜZEYİ İNCELEMESİ

Author:

Çelik Aynur1ORCID

Affiliation:

1. TOROS ÜNİVERSİTESİ, MESLEK YÜKSEKOKULU

Abstract

Girişimcilik kavramı; mevcut fırsatlardan yararlanmak amacıyla bazı kaynakların ve bazı süreçlerin araştırıldığı, değerlendirildiği, bunlardan faydalanıldığı bir süreç olarak ifade edilebilir.Sosyal girişimcilik ise girişimcilik çeşitlerinden biri olup, ekonomik kâr amacında olmayan organizasyonların gelir elde etmek için yaptığı sosyal amaçlı bir girişimcilik dalıdır. Yaşam tatmini kavramı ise insanın kendi yaşamını beğenmesi, kendi yaşamını onaylaması ve yaşamından memnun olması ile ilgilidir. Bu araştırmada; girişimcilik kavramı ve girişimcilik çeşitleri, sosyal girişimcilik kavramı incelenmiş; girişimciliğin bir dalı olan sosyal girişimcilik, gençler ve yaşam tatmini kavramı değerlendirilmiştir.Araştırmaya Türkiye den 454 üniversite öğrencisi katılmış olup üniversite öğrencilerin büyük çoğunluğunun sosyal girişim alanına uzak olmadığı ve öncelikli olarak kadın hakları ve kadın dayanışması ve çocuk hakları ve çocuklara yardım konularında istekli olduları tespit edilmiştir. Yaşam tatmini ölçeği puanları ile sosyal girişimcilik öncülleri ölçeğinin puanları arasında negatif yöndedir, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak da anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir .

Publisher

Uluslararasi Iktisadi ve Idari Bilimler Dergisi

Reference69 articles.

1. Ada, Ş., Akyıldız, Z., (2021). Neriman Tümer Eğitim Kurumları, Öğretmen Algılarına Göre Okul Yöneticilerinin Sosyal Girişimcilik Özellikleri ile Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi, Bursa.

2. Afşar M. (1995). Türkiye Kamu İktisadi Teşebbüslerinde Özelleştirme ve Verimlilil İlişkisi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Anadolu Ünversitesi, Eskişehir.

3. Akbalık, M. (1993). Türkiyede Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Finansal Sorunları, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Marmara Ünversitesi, İstanbul.

4. Akkoç, İ., Çalışkan, A. & Turunç, Ö. (2012). The effect of development culture and perceived organizational support to the job satisfaction and job performance: The mediating role of trust. Yönetim ve Ekonomi. 19(1), 105-136.

5. Akkoç, İ., Çalışkan, A., & Turunç, Ö. (2019). Girişimci Davranış: Bir Ölçek Uyarlama Çalışması. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 14(1), 1-10.

同舟云学术

1.学者识别学者识别

2.学术分析学术分析

3.人才评估人才评估

"同舟云学术"是以全球学者为主线,采集、加工和组织学术论文而形成的新型学术文献查询和分析系统,可以对全球学者进行文献检索和人才价值评估。用户可以通过关注某些学科领域的顶尖人物而持续追踪该领域的学科进展和研究前沿。经过近期的数据扩容,当前同舟云学术共收录了国内外主流学术期刊6万余种,收集的期刊论文及会议论文总量共计约1.5亿篇,并以每天添加12000余篇中外论文的速度递增。我们也可以为用户提供个性化、定制化的学者数据。欢迎来电咨询!咨询电话:010-8811{复制后删除}0370

www.globalauthorid.com

TOP

Copyright © 2019-2024 北京同舟云网络信息技术有限公司
京公网安备11010802033243号  京ICP备18003416号-3